Ο Τραμπ ξυπνάει άσχημες μνήμες στις αγορές
ΤΕΣΤ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ 3

Ο Τραμπ ξυπνάει άσχημες μνήμες στις αγορές

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η χθεσινή ημέρα στα χρηματιστήρια ξεκίνησε με «λιακάδα» αφού τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα ξεπέρασαν τις προσδοκίες και προστέθηκαν στους δείκτες που κάνουν πιο αισιόδοξους τους αναλυτές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Ευρώπη, όμως δύο μεταποιητικοί δείκτες δεν μπορούν να φέρουν την άνοιξη όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίζει να ταράξει τις αγορές με τα tweets του.

Διατηρώντας την. κακή παράδοση που ο ίδιος έχει δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο, o Αμερικανός πρόεδρος έβαλε ξανά φωτιά στις αγορές, αυτή τη φορά με τρία tweets, αποδεικνύοντας ότι το «παιχνίδι» παίζεται πια πολύ διαφορετικά. Εκεί που όλα έδειχναν ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονταν κοντά στη λεγόμενη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αργεντινής και της Βραζιλίας, επιβάλλοντας νέους δασμούς, και όπως ήταν φυσιολογικό ξύπνησε μνήμες από τον Δεκέμβριο του 2019 που ήταν ο χειρότερος για την Wall Street από το 1931.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Τραμπ κάλεσε για μία ακόμη φορά την Fed να μειώσει τα επιτόκια και να εφαρμόσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. «Οι αμερικανικές μετοχές έχουν καταγράψει κέρδη 21% από τότε που ανακοινώθηκαν οι δασμοί στις 3/1/2018 και οι ΗΠΑ δέχονται τεράστιες εισροές κεφαλαίων (μέρος των οποίων πηγαίνει στους αγρότες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Κίνας)», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να αποδείξει ότι η πολιτική του εμπορικού πολέμου έχει θετικό αντίκτυπο και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Παρ' όλα αυτά, οι βασικοί δείκτες της Wall μάλλον δεν πήραν το μήνυμα ή δεν συμφωνούν με τον Τραμπ. Τα κέρδη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετατράπηκαν σε απώλειες έως και άνω του 1% με τον βιομηχανικό Dow να χάνει τις 28.000 μονάδες. Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη. Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο γύρισαν στο κόκκινο μετά τα tweets του Τραμπ και έφτασαν να υποχωρούν έως και άνω του 2%.

Τι μέλλει γενέσθαι; Έχουν μείνει 13 ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία οι Μπομπ Λαιτχάιζερ και Λιου Χε. Οι εκπρόσωποι ΗΠΑ και Κίνας διαπραγματεύονται για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας η οποία αναμφίβολα θα ανακουφίσει τις αγορές. Αν δεν τα καταφέρουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα έχουν αντίκτυπο στις εισαγωγές έξυπνων συσκευών, φορητών υπολογιστών και παιχνιδιών.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που έκαναν γνωστές αμερικανικά μέσα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες με το Πεκίνο και αν δεν υπάρξει κάποια πολύ αρνητική εξέλιξη, θα ματαιώσει την επιβολή των δασμών στα μέσα του μήνα για να συνεχιστούν οι επαφές των δύο πλευρών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνία θα επιτευχθεί αλλά όχι πριν τα Χριστούγεννα.

Στο διάστημα που μεσολαβεί είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα κινούνται στο ρυθμό ενός σίριαλ που το σενάριο γράφει ο ίδιος ο Τραμπ και συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει η παραμικρή ασφαλής πρόβλεψη. Όπως, άλλωστε, αποδείχθηκε χθες, όταν το twitter του Αμερικανού προέδρου παίρνει φωτιά, αυτή μεταφέρεται στις αγορές.

Ο Δεκέμβριος μπήκε με το. αριστερό για τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ξυπνώντας μάλιστα άσχημες μνήμες από το περσινό «βατερλώ» προς το τέλος του έτους. Δικαιολογημένα οι αγορές διακατέχονται από νευρικότητα κάθε φορά που κλιμακώνεται η ένταση στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου.

Ο Τραμπ δεν δείχνει να αλλάζει στρατηγική και συνεπώς πολύ δύσκολα θα δούμε να εξομαλύνεται η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο ακόμα και στην περίπτωση που ΗΠΑ και Κίνα συμφωνήσουν. Εξάλλου, η συμφωνία αυτή θα μοιάζει περισσότερο με εκεχειρία και όχι με οριστικό τερματισμό του πολέμου, ενώ δεν αποκλείεται ο Τραμπ να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο δρόμο προς τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.