Ο πόλεμος του γάλακτος

Ο πόλεμος του γάλακτος

Η πτώση της ζήτησης γάλακτος στην Κίνα, το επιβληθέν εμπάργκο στη Ρωσία σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή γάλακτος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο οδηγούν τις τιμές του προϊόντος σε πτώση. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι “πνίγονται” στα πλεονάσματα και ζητούν να πληρώνονται με, τουλάχιστον, 50 λεπτά το λίτρο.

Προ ημερών, Γάλλοι και Γερμανοί κτηνοτρόφοι έναν συμβολικό τρόπο επέλεξαν για να δηλώσουν ότι «πνίγονται στα πλεονάσματα». Μιμήθηκαν την… Κλεοπάτρα και πήραν το μπάνιο τους, δημοσίως, μέσα σε μια φουσκωτή πισίνα τη γέφυρα του Ρήνου, γεμάτη γάλα. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές ευθύνονται «τα πλεονάσματα» του προϊόντος.

«Σήμερα η τιμή του γάλακτος είναι μικρότερη του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια δουλεύουμε με ζημιά. Ζητούμε να υπάρξει μια ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο  εκπρόσωπος του Αγροτικού Συντονισμού, Ζερμέν Κραντς.

Σε συνεργασία με την γερμανική Ομοσπονδία Γαλακτοπαραγωγών Γάλλοι και Γερμανοί αγρότες συναντήθηκαν στη μέση της γέφυρας του Ρήνου που συνδέει το Στρασβούργο  με την γερμανική κωμόπολη Κελ. Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι πληρώνονται για κάθε λίτρο γάλακτος 30 λεπτά, ενώ οι Γερμανοί συνάδελφοί τους 27 λεπτά.

Στην Ιταλία εκτροφείς με αγελάδες και τρακτέρ πολιορκούν μια πολυεθνική κοντά το Μιλάνο με απαίτηση την αύξηση της τιμής αγοράς του γάλακτος. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα προβλήματά τους οφείλονται εν μέρει την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ ως αντίμετρο για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη δύση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, δύο χιλιάδες κτηνοτρόφοι πολιόρκησαν επί τριήμερο την έδρα της γαλλικής πολυεθνικής Lactalis εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για τα 35 λεπτά με τα οποία η πολυεθνική αγοράζει το λίτρο γάλακτος, τιμή που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Η γαλλική πολυεθνική από την πλευρά της προειδοποίησε τους αγρότες να μην λάβουν μέρος σε έναν «πόλεμο του γάλακτος», διότι η συνέχιση της απεργίας αναγκάζει την εταιρεία να περιορίζει τις προμήθειές της σε γάλα διότι «η παραγωγή των νωπών τυριών δεν επιτρέπει τη χρήση αποθεμάτων παλαιότερων της μίας ημέρας». Και αν οι αγρότες συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις του τότε η εταιρεία «θα αναγκαστεί να μειώσει σταδιακά την παραγωγή φρέσκου τυριού και, επομένως, τη συλλογή γάλακτος».

Στην Ισπανία, η υπουργός  Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ισαμπέλ Γκαρσία Τεχερίνα ανακοίνωσε στις αρχές Οκτώβρη μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους βιομήχανους, τους διανομείς και τους παραγωγούς γάλακτος με στόχο την επίτευξη της βελτίωση των τιμών αγοράς του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους. Τώρα όμως είναι τα πιο δύσκολα, καθώς  η συμφωνία θα πρέπει να «μπει στο χαρτί», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο διάλογο.