ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Ο νάνος της Βοστώνης που βρήκε το «ιερό δισκοπότηρο» της βιοχημικής ανάλυσης ουσιών

Ο νάνος της Βοστώνης που βρήκε το «ιερό δισκοπότηρο» της βιοχημικής ανάλυσης ουσιών

Λίγο πριν το κλείσιμο της πιο ενδιαφέρουσας χρηματιστηριακής χρονιάς του 21ου αιώνα, η εισαγωγή εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζεται. Την Παρασκευή που μας πέρασε, ξεκίνησε την διαπραγμάτευσή της η 908 Devices (MASS NASDAQ), η οποία εισέπραξε 130 εκατομμύρια δολάρια εκδίδοντας 6,5 εκατομμύρια μετοχές προς 20 δολάρια την μία. Για άλλη μία φορά, απεδείχθη πως η όρεξη της αγοράς είναι πολύ μεγάλη αφού η μετοχή τελείωσε την συνεδρίαση στα 49,03 δολάρια με άνοδο 145,1%. 

Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2012 στην Βοστώνη των Η.Π.Α., κατασκευάζει συσκευές που χρησιμοποιούνται στην χημική και βιοχημική ανάλυση ουσιών. Η επανάσταση και ο εκδημοκρατισμός που η ίδια υποστηρίζει πως φέρνει έχει να κάνει με το μικρό μέγεθος των συσκευών της, οι οποίες είναι φορητές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιτόπια ανάλυση μίας ουσίας, χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η αποστολή των δειγμάτων σε κάποιο κεντρικό εργαστήριο. Αυτό, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας, φέρνει μεγάλη μείωση του κόστους μίας ανάλυσης, αλλά και του απαιτούμενου χρόνου. 

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, τα μηχανήματα της 908 Devices μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία για επιτόπιους ελέγχους σε τόπους εγκλημάτων, από φαρμακευτικές εταιρείες κατά την διαδικασία κατασκευής φαρμάκων, από τις αρχές για τον εντοπισμό επικίνδυνων ουσιών όπως τα οπιοειδή. Επίσης, πάντα κατά την εταιρεία, οι φορητές συσκευές είναι πολύ χρήσιμες στις αρχές για τον εντοπισμό πλαστών φαρμακευτικών σκευασμάτων και μπορούν να εντοπίσουν επικίνδυνες ουσίες στον αέρα ή σε επιφάνειες σε ποσότητες ισοδύναμες με το ένα χιλιοστό μίας θανατηφόρας δόσης. 

Η 908 Devices απευθύνεται κυρίως σε φαρμακευτικές εταιρείες, κρατικές αρχές και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ήδη, έχει πουλήσει 1200 φορητές συσκευές σε 300 πελάτες σε 32 χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι 18 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Τα οικονομικά της μεγέθη όμως είναι ακόμα πολύ μικρά, ο κύκλος εργασιών για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 είναι σχεδόν 21 εκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλασιασμένος σε σχέση με το 2019 ενώ οι ζημιές για την ίδια περίοδο του 2020 είναι 2,6 εκατομμύρια δολάρια, αρκετά μικρότερες από τις αντίστοιχες του 2019.

Η εταιρεία είναι πολύ αισιόδοξη για την συνέχεια και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την δημόσια εγγραφή για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ενίσχυση των τμημάτων πωλήσεων και marketing και περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. 

Η διοίκηση εκτιμά πως η δυνητική αγορά για τα προϊόντα της είναι αυτή την στιγμή κοντά στα 5 δισ. δολάρια και θα φτάσει τα 22 δις μέχρι το 2025. Αν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή, και αν οι φορητές συσκευές της είναι πραγματικά επαναστατικές, πρέπει να περιμένουμε αλματώδη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Η χρηματιστηριακή της αξία, κοντά στο 1,5 δισ. δολάρια με την τιμή της μετοχής γύρω στα 60 δολάρια, δείχνει πως οι επενδυτές συμμερίζονται σε ένα βαθμό τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης και προεξοφλούν σημαντική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, η μεγάλη άνοδος της τιμής από τα επίπεδα της δημόσιας εγγραφής φέρνει σίγουρα δεύτερες σκέψεις στους υποψήφιους επενδυτές που ίσως θα έπρεπε να περιμένουν μία πιθανή διόρθωση πριν τοποθετηθούν. 

Δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι για όποιον αποφασίσει να αποκτήσει συμμετοχή στην 908 Devices. Ο προφανής είναι η πιθανή εμπορική αποτυχία των προϊόντων όσο καλά και να είναι. Ο όχι και τόσο προφανής είναι η πιθανή μεγάλη τους επιτυχία, η οποία θα φέρει βέβαια καλές αποδόσεις στην μετοχή αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει τον ανταγωνισμό και να δυσκολέψει την συνέχεια. Εταιρείες όπως η Agilent, Danaher, Flir, Perkin Elmer και άλλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτήν και πολύ ισχυρότερες οικονομικά και προφανώς δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στην περίπτωση που η 908 Devices αρχίσει να αποκτά σημαντικό μερίδιο αγοράς. Ή θα την πολεμήσουν, πράγμα αρνητικό για την μετοχή ή θα προσπαθήσουν να την εξαγοράσουν, πράγμα συνήθως πολύ θετικό για τους μετόχους. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει, φαίνεται όμως πως η 908 Devices είναι μία εταιρεία που πρέπει να την έχουμε υπό παρακολούθηση.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.