7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

O K. Regling αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά είπε ότι η παράταση των λήξεων και η αναβολή πληρωμής των τόκων είναι επιλογές που οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος περισσότερο διαχειρίσιμο.

Ο κ. Regling, δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση της προόδου της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πριν αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος των 86 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά το σχέδιο αυτό θα είναι μάλλον επώδυνο καθώς κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από μελλοντικά τους δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Regling.

«Η πρώτη αξιολόγηση χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα, και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες», δήλωσε ο κ. Regling από το Τόκιο. «Δεν θα υπάρξουν κουρέματα. Μπορεί κανείς να σκεφθεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των λήξεων και της αναβολής πληρωμής των τόκων».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης χρέους που αναμένεται το 2022, όπως είπε ο κ. Regling.

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη μείωση του κόστους των ελληνικών δανείων που χορηγήθηκαν από το πρώτο πακέτο βοήθειας το 2010, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Regling δήλωσε: «Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα εάν τα προηγούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερή βάση αναχρηματοδοτούνταν από τον ESM ή εάν ο ESM αναλάμβανε τα δάνεια του ΔΝΤ».

«Αυτές είναι θεωρητικές συζητήσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών, αλλά είναι ένα σενάριο λίγο πιθανό», πρόσθεσε ο κ. Regling . «Από οικονομικής άποψης, αυτή η επιλογή θα μείωνε την εξυπηρέτηση του χρέους και θα συναντούσε σοβαρά πολιτικά εμπόδια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ