Ο «κόφτης» δαπανών γίνεται… «ράφτης» φόρων

Ο «κόφτης» δαπανών γίνεται… «ράφτης» φόρων

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της «υπογραφής» για τον περιβόητο δημοσιονομικό κόφτη, που υποτίθεται πως θα είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μειώνει αυτομάτως μισθούς και συντάξεις με Προεδρικά Διατάγματα χωρίς άλλη πολιτική παρέμβαση, η κυβέρνηση έχει ριχτεί στον αγώνα να πείσει ότι ο κόφτης δεν θα κόβει αλλά θα… ράβει νέους φόρους και χαράτσια.

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα γιατί η οικονομία θα τα πάει καλύτερα και θα επιτευχθεί εύκολα ο στόχος του 3,5% πρωτογενών πλεονασμάτων, άλλαξε σε ένα 24ωρο με πρώτο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να καθησυχάζει μισθωτούς και συνταξιούχους ότι αν και εφόσον χρειαστεί, αντί για περικοπές δαπανών, θα έχουμε και πάλι «ισοδύναμα», δηλαδή φόρους και αυξήσεις εισφορών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ «αντί να μειώσουμε συντάξεις, μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Όταν σου λείπουν χρήματα, μπορείς είτε να μειώσεις τη δαπάνη είτε να αυξήσεις τη φορολογία». Ο ίδιος επιχείρησε να ερμηνεύσει και τη λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων εξηγώντας ότι «ο κόφτης» δεν θα φέρνει αυτόματα μέτρα αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του προϋπολογισμού. Αν χρειαστεί το 2017, ο κόφτης  θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν στη Βουλή, σα να γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και αλλάζαμε δαπάνες».

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έχουμε και πάλι μια από τα ίδια και ο θόρυβος που προκάλεσε η συμφωνία για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, είναι άνευ λόγου και ουσίας αφού δεν πρόκειται να λειτουργήσει έτσι όπως τον ονειρεύονται οι δανειστές αλλά θα στηρίζεται στην αύξηση των εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το χθεσινό  Eurogroup, Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν να εξειδικεύσουν τον μηχανισμό λήψης έκτακτων μέτρων ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο του στόχου. Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν χρειαστεί ο μηχανισμός  θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο - Μάιο του 2017 , όταν θα έχει γίνει γνωστό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 και θα έχει επικυρωθεί από τη Eurostat. Στην περίπτωση που το πλεόνασμα υπολείπεται των στόχων τότε με Προεδρικό Διάταγμα -δηλαδή χωρίς ψηφοφορία μέτρων στη Βουλή- θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες μειώσεις δαπανών.

Από τις περικοπές δαπανών θα εξαιρούνται λίγοι ευαίσθητοι τομείς όπως η Υγεία, τα επιδόματα οι κοινωνικές δαπάνες κλπ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, οι περικοπές θα αφορούν και τομείς στους οποίους δεν θα έχει λόγο η κυβέρνηση (non-discretionary). Τυχόν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα θα μπορούν στη συνέχεια, με τον προϋπολογισμό του επόμενους έτους να αντικαθίστανται από μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα καθώς και από μέτρα που βασίζονται σε αύξηση των εσόδων.

Ο Π. Σκουρλέτης βλέπει ελαφρύνσεις

Την ίδια ώρα που ακόμη κυβέρνηση και πολίτες ψάχνονται για να καταλάβουν με ποιο τρόπο θα λειτουργεί ο περιβόητος μηχανισμός, και η Βουλή περιμένει να ψηφίσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων τις επόμενες ημέρες για αυξήσεις στη φορολογία ίσες με 1% ή 1,8 δις. ευρώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά και εξαγγέλλει φορο-ελαφρύνσεις.

Κατά τον Π. Σκουρλέτη (ALPHA 989) πιθανότερο σενάριο είναι το πρόγραμμα να πετύχει τους στόχους του, η οικονομία να ανακάμψει και «να μπούμε πλέον σε μια φάση ελάφρυνσης των υποχρεώσεων των πολιτών και όλων των βαρών που έχουν στην πλάτη τους»

Βασίλης Γεώργας

Διαβάστε ακόμα:

- Μ. Φράτσερ: H ελληνική κυβέρνηση θα αποφύγει τα προληπτικά μέτρα