Nexans: «Γιατί δεν προχώρησε το deal με τη Viohalco – Ενεργό ενδιαφέρον για Ελλάδα»

Nexans: «Γιατί δεν προχώρησε το deal με τη Viohalco – Ενεργό ενδιαφέρον για Ελλάδα»

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστή ενδεχόμενη συνεργασία του πολυεθνικού κολοσσού Nexans με την ταχέως αναπτυσσόμενη Viohalco και πιο συγκεκριμένα τη θυγατρικής της, Cenergy στον κλάδο των καλωίων. Ο χρόνος κύλησε, η Nexans άλλαξε road map και η Cenergy προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Η Aurelia Baudey-Vignaud, Αντιπρόεδρος του γαλλικού κολοσσού ενέργειας και διευθύντρια των επενδυτικών σχέσεων της Nexans, μιλάει στο Liberal Markets για του deal και τις βλέψεις της εταιρείας για την ελληνική αγορά.

Η είδηση για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Cenergy, θυγατρικής της Viohalco, και τoυ γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού ενέργειας Nexans, δημιούργησε προσδοκίες για την είσοδο της χώρας στους πιο ελκυστικούς προορισμούς διεθνώς. Ωστόσο, με ανακοίνωση των δύο εταιρειών στις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έγινε γνωστό πως η συμφωνία δεν έκλεισε.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε πολύ αρχικό επίπεδο, ούτε καν πρώιμο. Η αλήθεια είναι πως βλέπαμε θετικά την ενδεχόμενη συνεργασία με τη Viohalco και τη θυγατρική της Cenergy» εξηγεί στο Liberal Markets η Aurelia Baudey - Vignaud,. Τι συνέβη όμως και η εταιρεία άλλαξε οπτική απέναντι στο ενδεχόμενο deal;

«Μετά την αναδιάρθρωση που υλοποιείται τα τελευταία έτη, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο road map για τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό δεν υπήρχε η ενδεχόμενη συνεργασία με τη Cenergy» σημειώνει η Αντιπρόεδρος του γαλλικού κολοσσού ενέργειας.

Σχετικά με τις υπό διαμόρφωση προτεραιαότητες της εταιρείας στη βάση του νέου στρατηγικού της σχεδιασμού, η Αurelia Baudey-Vignaud επισημαίνει πως «μας ενδιαφέρουν τομείας όπως η τεχνολογία, αλλά και διάφοροι παραδοσιακοί κλάδοι που δραστηριοποιούμαστε». Η ίδια συμπληρώνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο radar μας και υπάρχουν σχεδιασμοί για είσοδό μας στην ελληνική αγορά».

H Nexans είναι μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, με 26.000 εργαζομένους. Δραστηριοποιείται σε 34 χώρες και οι πωλήσεις της τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνονται στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ. H μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Παρισιού έναντι 63 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 2,73 δισ.ευρώ.

Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις για τον τομέα καλωδίων της Cenergy, η Viohalco ενημέρωσε για την ολοκλήρωση του deal αναφέροντας λακωνικά πως «οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans έληξαν χωρίς αποτέλεσμα».

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για χαμηλή αποτίμηση από τη γαλλική πλευρά, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως η Cenergy Holdings έχει καταγράψει ένα μοναδικό success story στις διεθνείς αγορές.

Παρά την κρίση που διέρχεται η αγορά, η θυγατρική της Viohalco πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις , άνω των 300 εκατ.ευρώ τα τελευταία χρόνια μόνο στον τομέα των καλωδίων. Μόνο για το εργοστάσιο της Κορίνθου πραγματοποιήθκαν επενδύσεις 200 εκατ.ευρώ, οι οποίες έφεραν στο διεθνές στερέωμα τη Viohalco στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Cenergy «χτυπάει» σημαντικά έργα με υψηλές προδιαγραφές και πολλαπλασιαστική αξία ανά τον κόσμο. Πρόσφατο παράδειγμα η σύμβαση για καλώδια από την Deme Offshore για την προμπηθεια καλωδίων περίπου 660 χλμ και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλωστε στο πλούσιο πελατολόγιο της ελληνικής εταιρείας φιγουράρουν μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως η BP, η Shell, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, η γερμανική RWE και η Motor Oil. Με κεφαλαιοποίηση περίπου 314 εκατ.ευρώ η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται στην περιοχή του 1,7 ευρώ και αποτελεί «safe» επιλογή, καθώς αναμένεται αύξηση της τιμής της μετοχής, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές στο Liberal Markets.

 H εταιρεία δραστηριοποιείται σε κλάδους που αναμένεται να έχουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με κύριο αντικείμενο τη μεταφοράς ενέργειας. Η Σωληνουργεία Κορίνιου παράγει χαλυβδοσωλήνες για τη μεταφορά υγρών και αέριο καυσίμων, ενώ ο Όμιλος Ελληνικά Καλώδια παράγει καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης για τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.