Νέο ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη από τις τιμές του ρεύματος - Αύξηση 47% η χονδρική στην Ελλάδα σε μία μέρα

Νέο ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη από τις τιμές του ρεύματος - Αύξηση 47% η χονδρική στην Ελλάδα σε μία μέρα

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για αύριο, Πέμπτη, πανευρωπαϊκά, καθώς βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της μεγαβατώρας για τη χώρα μας βρίσκεται στα 328 ευρώ, επίπεδο το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό. Η μεταβολή αυτή οφείλεται αφενός στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αφετέρου στην κακοκαιρία η οποία περιορίζει τη συμβολή των ΑΠΕ στο σύστημα ενέργειας.  

Στο πλαίσιο αυτό η τιμή της μεγαβατώρας στη Γερμανία θα φτάσει τα 344 ευρώ, στη Γαλλία τα 353, στην Ιταλία τα 347, στη Σερβία τα 358, στη Βουλγαρία τα 287, ενώ μόνο η Πολωνία βρίσκεται σχετικά χαμηλά με 143 ευρώ.

Για την Ελλάδας η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 47% ημερησίως για να φτάσει στα 328 ευρώ.

Σύμφωνα με τους New York Times, στον κύριο διαπραγματευτικό κόμβο της Ευρώπης για το φυσικό αέριο, το TTF στην Ολλανδία, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία και είναι περίπου οκτώ φορές η αξία τους πριν από ένα χρόνο.

Πλέον πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί με τη σειρά τους θα ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους καταναλωτές, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.