Νέο δόγμα στις ΗΠΑ - Νέος χάρτης για το παγκόσμιο εμπόριο

Νέο δόγμα στις ΗΠΑ - Νέος χάρτης για το παγκόσμιο εμπόριο

Η κουβέντα για το κεφάλαιο της εθνικής ασφάλειας για τη βιομηχανική πολιτική ξεκίνησε από τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ως ευθεία αντιπαράθεση του εθνικού συμφέροντος με τα κακώς κείμενα της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου. 

Όμως η πανδημία της Covid-19 φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα επιταχύνει την «κομψή» επιστροφή στον προστατευτισμό, καθώς η κουβέντα έχει ήδη προχωρήσει από την εγχώρια παραγωγή εμβολίων και μάλιστα με ίδιες προμήθειες πρώτων υλών, στους τομείς των ημιαγωγών, της ενέργειας και των τροφίμων. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν άλλωστε δεν έκρυψε τα χαρτιά του όταν διακήρυξε ξεκάθαρα στο Κογκρέσο πως όλες οι επενδύσεις του εθνικού σχεδίου για τις θέσεις εργασίας θα καθοδηγούνται από μια αρχή: «Αγοράζουμε Αμερικανικά». Καταθέτοντας το νέο νομοσχέδιο «The Endless Frontier Act», μας έδωσε μια πλήρη εικόνα για το πώς οραματίζεται τις ΗΠΑ του 2025: Αυτάρκεις, ανεξάρτητες με επιλεγμένους εμπορικούς δορυφόρους γύρω τους.

Η πεμπτουσία των νέων νομοσχεδίων

Προχθές ξεκίνησε στη Γερουσία η συζήτηση για το περίφημο νομοσχέδιο με τίτλο «The Endless Frontier Act», το οποίο προτείνει  την υλοποίηση ιστορικών επενδύσεων στην επιστημονική έρευνα πάνω σε τομείς κομβικής σημασίας, από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την κβαντική μηχανική και τις βιοεπιστήμες ως τις εξελιγμένες μορφές ενέργειας… Ειδική βαρύτητα δίνεται επίσης στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την οικονομική και εθνική ασφάλεια, προκειμένου να είναι στρατηγικά ανταγωνιστικές με την Κίνα και άλλες χώρες. Εργαλείο του όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι η μετατόπιση των εφοδιαστικών αλυσίδων στο δυτικό ημισφαίριο.

Προτού περάσουμε στα εντυπωσιακά νούμερα του νομοσχεδίου, αλλά και στην ουσιαστική στόχευση του, θα παραθέσουμε δύο μικρά αποσπάσματα από τις εισαγωγικές ομιλίες του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Schumer και του εκπροσώπου Gallagher, καθώς πολλές εκφράσεις τους είναι προσεκτικά διαλεγμένες έτσι ώστε να δώσουν ξεκάθαρα το νέο στίγμα της εθνικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο πρώτος λοιπόν προλογίζοντας στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο ανέφερε ότι:

«Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Αμερικής με την Κίνα και άλλες χώρες, επενδύοντας στην αμερικανική καινοτομία, στη δημιουργία περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο να ηγηθούν στην  οικονομία της καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία  και σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης και ενισχύοντας την Έρευνα και την Ανάπτυξη της Αμερικής αλλά και τις δυνατότητες κατασκευής. Το Endless Frontier Act είναι το κλειδί για τη διατήρηση της θέσης της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή ως σημερινού και μελλοντικού τεχνολογικού ηγέτη του 21ου  αιώνα. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία επένδυση που γίνεται μία φορά ανά γενεά στην αμερικανική επιστήμη και στην αμερικανική τεχνολογία. Τις επόμενες εβδομάδες, η Γερουσία θα στραφεί σε αυτήν τη νομοθεσία και σε άλλα κομμάτια της διμερούς νομοθεσίας σχετικά με την Κίνα για να διασφαλίσει ότι το χέρι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατό ώστε να  ανταγωνιστούμε την Κίνα σε όλα τα μέτωπα».

Ακόμα πιο αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Gallagher ειδικά στο σημείο εκείνο που αναφέρεται στον Ψυχρό Πόλεμο:

«Ενώ η Αμερική είναι από καιρό παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη και την τεχνολογία, η υπεροχή μας κινδυνεύει. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει χρησιμοποιήσει δεκαετίες κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και βιομηχανικής κατασκοπείας για να καλύψει αυτό το τεχνολογικό χάσμα με τρόπο που απειλεί όχι μόνο την οικονομική μας ασφάλεια, αλλά και τον τρόπο ζωής μας, Όπως κάναμε στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, έτσι και τώρα πρέπει να αυξήσουμε ουσιαστικά τις ομοσπονδιακές επενδύσεις σε τεχνολογίες απαραίτητες για την εθνική μας επιβίωση. Αυτό το νομοσχέδιο θα μεταφραστεί σε νέες αμερικανικές εταιρείες, μεταποιητικές και υψηλής τεχνολογίας θέσεις εργασίας  και  μια δυνατή ευκαιρία για τις περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα - κυρίως το Midwest - να γίνουν  ένα παγκόσμιο κέντρο αναδυόμενων βιομηχανιών διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Αμερική, και όχι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, θα  κυριαρχήσει στις κρίσιμες τεχνολογίες του μέλλοντος».

Επενδύσεις ιστορικού μεγέθους

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο λοιπόν η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Τεχνολογίας και Καινοτομίας θα λάβει 100 δισ. δολάρια για πέντε χρόνια για να επενδύσει σε βασικά και προηγμένα προγράμματα έρευνας, εμπορευματοποίησης και εκπαίδευσης/ κατάρτισης σε τομείς τεχνολογίας ζωτικής σημασίας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι  ημιαγωγοί, οι  κβαντικοί υπολογιστές, το 5G  η βιοτεχνολογία, η ενέργεια κ.α.

Ένα επιπλέον ποσό 10 δισ. δολαρίων θα εγκριθεί από το υπουργείο Εμπορίου για τη στήριξη περιφερειακών τεχνολογικών στρατηγικών. Πιο συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 10 περιφερειακοί τεχνολογικοί κόμβοι, μέσω της χορήγησης κεφαλαίων για ολοκληρωμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες με στόχο πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα να καταστούν παγκόσμια κέντρα έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής νέων βασικών τεχνολογιών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα κονδύλι για την αμερικανική μεταποιητική καινοτομία και ανταγωνιστικότητα με χρηματοδότηση άνω των 2,4 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου Manufacturing USA, ήτοι για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών, αλλά και της έρευνας για τους τομείς της παραγωγής οχημάτων και  άμυνας. 

Τέλος, μία ομάδα γερουσιαστών εργάζεται σε ένα επιπλέον νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει δαπάνες 52 δισ. δολαρίων για μικροκυκλώματα.

Η μετατόπιση των εφοδιαστικών αλυσίδων ξεκινά από τους ημιαγωγούς

Σημειωτέον ότι ο τομέας των ημιαγωγών μονοπώλησε προχθές τη συζήτηση, καθώς απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του Endless Frontier Act.

Το κεφάλαιο των ημιαγωγών είναι κομβικής σημασίας και όχι μόνο για τις ΗΠΑ. 

Μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα κοστίσει περίπου 110 δισ. δολάρια καθώς θέτει σε αναμονή την παραγωγή 3,9 εκατ. οχημάτων, εκτίμηση που ξεπερνά κατά πολύ τα παλιότερα σενάρια για  ζημία πέριξ των 61 δισ. δολαρίων. 

Κάποιες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να διαχειριστούν την έλλειψη των ημιαγωγών, όπως για παράδειγμα η Ford, η οποία ανακοίνωσε ότι επανασχεδιάζει ανταλλακτικά αυτοκινήτων ώστε να χρησιμοποιεί πιο «προσβάσιμους» ημιαγωγούς,  σε μια προσπάθειά της να διαχειριστεί τη μεγάλη παγκόσμια έλλειψη των συγκεκριμένων ανταλλακτικών.

Αν σκεφτούμε τώρα ότι τα τσιπ είναι παντού, από τις ηλεκτρικές μας οδοντόβουρτσες μέχρι το πλυντήριο και το κινητό μας τηλέφωνο, κατανοούμε τη βραδυφλεγή βόμβα πάνω στην οποία στέκεται η μεταποιητική βιομηχανία.

Η απόφαση για μνημειώδεις επενδύσεις λοιπόν στον τομέα των ημιαγωγών μοιάζει μονόδρομος για τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την αδυναμία της ταϊβανέζικης ΤSMC να ικανοποιήσει τις αμερικανικές παραγγελίες. 

Η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, προλόγισε ήδη τη νέα αμερικανική πολιτική σε πρόσφατη εκδήλωση του επιχειρηματικού οργανισμού Council of the Americas, δηλώνοντας ότι «η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση  στην έλλειψη ημιαγωγών είναι απλά η παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ».

Τόνισε μάλιστα ότι πέραν των επενδύσεων για την παραγωγή περισσότερων μικροκυκλωμάτων στις ΗΠΑ, απαιτείται η στήριξη και άλλων σημαντικών αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών συμμαχικών χωρών.

Ακριβώς αυτό υπηρετεί στην καρδιά του το Endless Frontier Act: ένα νέο πρόγραμμα εφοδιαστικής αλυσίδας και αντιμετώπισης κρίσεων, με επίκεντρο τις  ΗΠΑ και δορυφόρους τους  παγκόσμιους συμμάχους και εταίρους της.

Το ερώτημα βέβαια που αυθόρμητα προκύπτει, είναι ποια είναι θα είναι η θέση και η ισχύς της Ασίας στο νέο εμπορικό κόσμο που αναδύεται. Μια μάχη γιγάντων μόλις άρχισε Ή μήπως να πούμε ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος;

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.