Νέο «χαράτσι» 300 εκατ. ευρώ

Νέο «χαράτσι» 300 εκατ. ευρώ

Ίλιγγο προκαλούν σε περίπου 25.000 επιχειρήσεις τα νέα εκκαθαριστικά που άρχισε να αποστέλλει ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXIS, το υπουργείο Οικονομικών, με τις νέες αυξημένες προκαταβολές φόρου που πρέπει να πληρώσουν, για τα κέρδη του 2014, βάσει Μνημονιακών μέτρων.

Ειδικότερα, με τις αλλαγές που επήλθαν με το τρίτο Μνημόνιο, αυξήθηκε αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100% για τα κέρδη χιλιάδων επιχειρήσεων που αφορούν φορολογικά έτη τα οποία εκκινούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Αγνοώντας το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να «βυθίζεται» στην ύφεση, οι τζίροι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι νεόκοποι Μνημονιακοί εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών έρχονται σήμερα να ζητήσουν το επιπλέον 20% της προκαταβολής φόρου, από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, στερώντας 300 εκατ. ευρώ από την πραγματική οικονομία και με μοναδικό στόχο να γεμίσουν πρόσκαιρα τα δημόσια ταμεία.

Δεν υπολογίζουν μάλιστα εάν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που έχουν καταφέρει με τεράστιες θυσίες να παραμείνουν ακόμη όρθιες μετά από επτά χρόνια κρίσης, έχουν πλέον τις αντοχές να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή θα αναγκαστούν να βάλλουν κι αυτές λουκέτο, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Έτσι, η φιλολαϊκή κυβέρνηση καλεί τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να πληρώσουν την πρώτη δόση της επιβάρυνσης αυτής, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, ενώ η δεύτερη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.