Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, 10:30

-A +A

Νέες τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς για το νέο «νόμο Κατσέλη» και τη ΔΕΗ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, 10:30
Νέες τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς για το νέο «νόμο Κατσέλη» και τη ΔΕΗ
-A +A

Στην κυβέρνηση σπεύδουν, με διαδοχικές τηλεδιασκέψεις το Σαββατοκύριακο, να επιδιωχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς για το οριστικό σχέδιο, προκειμένου αυτό να έχει ψηφισθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη, εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Νέες τηλεδιασκέψεις και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς οριστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, το απόγευμα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών.

Τα κλιμάκια των θεσμών (με την ίδια σύνθεση της πρόσφατης επίσκεψής τους) αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα αρχικά την περίοδο κοντά στο Πάσχα και μετά τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της γ'' αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό «νόμο Κατσέλη», πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα «κόκκινα» δάνεια- APS). Η Ελλάδα αναμένει τότε - αν υπάρξει θετική έκθεση των θεσμών τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, αφού ακολουθηθεί η συνήθης χρονική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τα «κόκκινα» δάνεια έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) και αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες 2- 3 εβδομάδες. Το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του APS υπολογίζεται σε περίπου σε 4- 5 δισ. ευρώ.

Με βάση την ελληνική πρόταση, οι όποιες απώλειες από ενδεχόμενη κατάπτωση εγγυήσεων θα αντισταθμίζονται σε όρους καθαρής παρούσας αξίας από τα «κουπόνια» που θα καταβάλουν οι τράπεζες για τη χρήση των εγγυήσεων.

Όσον αφορά στο σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα έχει αναθέσει σε εξωτερικό οίκο να εντοπίσει τα σημεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σχέδιο του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα για το ίδιο θέμα εργάζεται και κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει και αυτό το σχέδιο στην DGcomp. Επισημαίνεται πως ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου της ΤτΕ φτάνει στα 1- 2 έτη.

Για τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια για να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και τα οφειλόμενα ποσά να φτάνουν το συντομότερο δυνατόν στην πραγματική οικονομία. Παρόμοια τεχνική βοήθεια έχει ζητηθεί και για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). 

-A +A
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα