Νέα ρύθμιση για οφειλές προς τους Δήμους από ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα ρύθμιση για οφειλές προς τους Δήμους από ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους προωθεί η κυβέρνησης με στόχο να τελειώσει οριστικά ένα θέμα κρατάει μία δεκαετία. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν στην νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και γενικότερα αύξησαν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων και δεν το δήλωσαν στους δήμους καλούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη ύψους περίπου 145 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020, μετά τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 194 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω ενίσχυσης των εσόδων κυρίως από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών (καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας / φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά πέντε ή έξι ετών στους δήμους καθώς δεν είχαν δήλωσαν ως όφειλαν την προσαύξηση του εμβαδού του ακινήτου τους. Το ποσό αυτό όπως αναφέρει παράγοντας μεγάλου Δήμου του Λεκανοπεδίου θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν όλοι οι υπόχρεοι.

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα αναδρομικά που θα πρέπει να πληρώσουν. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (και κάθε παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας) τα δημοτικά τέλη όσων προσαύξησαν το εμβαδόν της ακίνητης περιουσίας τους θα είναι τσιμπημένα, όπως επίσης και το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Μάλιστα το επόμενο έτος ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω τα δημοτικά τέλη καθώς επίκειται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ ζητά μεν την τακτοποίηση του θέματος αλλά χωρίς την καταβολή αναδρομικών. Συγκεκριμένα προτείνει να μεταβούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων δηλώνοντας τα επιπλέον τετραγωνικά των ακινήτων τους. Να μην καταβάλλουν αναδρομικά και πρόστιμα και να ξεκινήσουν από το νέο έτος να πληρώνουν κανονικά τα τέλη που τους αναλογούν.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει προς την ΚΕΔΕ να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την νομοθέτηση της αυτόματης επαύξησης των εμβαδών των ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως προς τους πρόσθετους δηλωθέντες χώρους τους, βάσει των στοιχείων που κατέχει το ΤΕΕ στην πληροφοριακή βάση του, χωρίς όμως αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.