Νέα παγκόσμια ύφεση προβλέπει το 2020 ο Ρουμπινί

Νέα παγκόσμια ύφεση προβλέπει το 2020 ο Ρουμπινί

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων μπορούν να οδηγήσουν σε νέα ύφεση το 2020, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι.

Ο επικεφαλής της Roubini Macro Associates, γνωστός και ως "Dr. Doom" λόγω των δυσοίωνων προβλέψεών του, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV πως «είναι ένας τρομακτικός χρόνος για την παγκόσμια οικονομία» και επεσήμανε ότι αναμένει η ύφεση να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Την ίδια στιγμή όμως οι αγορές αποτυπώνουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία καθώς οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας θα συνεχιστούν. Η άποψη του Ρουμπινί όμως είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει «χάσει» την  ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε ισχυρά σοκ.

Στο εμπορικό μέτωπο, η απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση συνεχίζεται καθώς πολλές χώρες αρχίζουν να επιλέγουν με ποια χώρα θα ευθυγραμμιστούν - με τις ΗΠΑ ή την Κίνα - μόλις... καταρρεύσουν οι συνομιλίες, δήλωσε ο Ρουμπίνι.

«Αυτό το διαζύγιο θα είναι πολύ χειρότερο σε σύγκριση με το διαζύγιο μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης», πρόσθεσε.