Νέα ημερομηνία στις βεβαιώσεις μετακίνησης - Με βάση τα 534 ευρώ οι αποζημιώσεις Δεκεμβρίου

Νέα ημερομηνία στις βεβαιώσεις μετακίνησης - Με βάση τα 534 ευρώ οι αποζημιώσεις Δεκεμβρίου

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης πρέπει να εκτυπώσουν εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες από το ΠΣ Εργάνη με δεδομένο πως το δεύτερο lockdown έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. 

Στις βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μέσω Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, η ημερομηνία ισχύος τροποποιήθηκε αυτόματα και πλέον αναγράφεται η 7.12.2020 (από 30.11.2020). Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για βεβαιώσεις μετακίνησης για την παράταση του απαγορευτικού, αλλά να εκτυπώσουν πάλι τις ήδη υποβληθείσες βεβαιώσεις ώστε να τις έχουν μαζί τους κατά τις μετακινήσεις τους.

Στο μεταξύ η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον μήνα Δεκέμβριο θα υπολογιστεί με βάση το ποσό των 534 ευρώ (17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής )αντί των 800 ευρώ που υπολογίστηκε στη γενική καραντίνα του μηνός Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αναστολών από πληττόμενες για τον Νοέμβριο επιχειρήσεις ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων που θα υπολογιστούν με βάση τα 800 ευρώ, θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα εξοφλήθηκαν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο την ειδική αποζημίωση της αναστολής με βάση τα 800 ευρώ. 

 Η προθεσμία υποβολής του εντύπου για τις άδειες ειδικού σκοπού

Τη δυνατότητα υποβολής του εντύπου Ε11.1 για τις άδειες ειδικού σκοπού έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας από τις 14/9/2020 (έναρξη σχολικού έτους 2020-2021) έως και τις 30/11/2020, γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα:

α. Στο πεδίο κανονική άδεια εμφανίζεται πλέον η επιλογή κανονική ή άλλη άδεια.

β. Στο έντυπο Ε11.1 καταχωρείται ξεχωριστή εγγραφή για κάθε εργαζόμενο και για κάθε ημερομηνία για το διάστημα από 14/9 έως 30/11/2020. Συνεπώς, η ανωτέρω καρτέλα θα συμπληρώνεται τόσες φορές για κάθε εργαζόμενο, όσες ημέρες αδείας (ειδικού σκοπού και κανονική άδεια ή/και άλλη άδεια) έχει πάρει για το διάστημα 14/9-30/11/2020, όπου σε κάθε εγγραφή καταχωρείται η ημερομηνία και το είδος της άδειας. Κατά την υποβολή, ελέγχεται η αντιστοίχιση 3+1, δηλαδή 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού στις οποίες αντιστοιχεί μία ημέρα κανονικής άδειας ή άλλη άδεια.

γ. Αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Νοεμβρίου υποβάλλονται ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για το μήνα Δεκέμβριο.