Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Χωρίς τέλος συνεχίζεται η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος καθώς στις συναλλαγές της Τετάρτης η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα ξεπέρασε τις 7 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαΐου έχοντας καταγράψει ιστορικό χαμηλό στις 6 Μαΐου στις 7,19 λίρες ανά δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται έναντι της τουρκικής λίρας σε ποσοστό 1,87% σήμερα καθώς χθες το επιτόκιο ανταλλαγής (swap) του τουρκικού νομίσματος έφτασε στο αστρονομικό επίπεδο του 1.050% την Τρίτη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019 για την αγορά του Λονδίνου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο αυτό υψηλό αντανακλά τις πιέσεις που προσπαθεί να απωθήσει η Άγκυρα.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τόσο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όσο και οι κρατικές τράπεζες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα της χώρας, ωστόσο αν δεν καταφέρουν σύντομα να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα, η Άγκυρα κινδυνεύει με τεράστιο έλλειμμα, περαιτέρω κατρακύλα της λίρας και πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, σε ένα φαύλο κύκλο που μόνο κρίση μπορεί να προκαλέσει.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου sell-off της τουρκικής λίρας το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, όταν το επιτόκιο swap έφτασε στο 1.200%, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν εντολή στις τράπεζες να σταματήσουν τις συναλλαγές στην αγορά του Λονδίνου.