ΝΔ: «Η κοροϊδία με τις προκηρύξεις των Γραμματέων συνεχίζεται»

ΝΔ: «Η κοροϊδία με τις προκηρύξεις των Γραμματέων συνεχίζεται»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αντί η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να… συμμορφωθούν μετά την ανάκληση των 22 φωτογραφικών προκηρύξεων για τις θέσεις των γραμματέων στα Υπουργεία, επιχειρείται εκ νέου η τοποθέτηση ημετέρων. Αυτό, αποκαλύπτει, με ερώτησή του στη Βουλή ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.

Για του λόγου του αληθές αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς: ενώ οι πρώτες προκηρύξεις ζητούσαν «εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα» οι νέες προκηρύξεις την προσδιορίζουν χρονικά σε «τουλάχιστον πέντε (5) έτη εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία (3) έτη εμπειρία συναφής με τα καθήκοντα της θέσης».

Επίσης προσδιορίστηκε χρονικά η άσκηση καθηκόντων σημαντικής ευθύνης σε «τουλάχιστον (2) έτη .... συναφής με τα καθήκοντα της θέσης». Δηλαδή προστέθηκε η συνάφεια των καθηκόντων σημαντικής ευθύνης και μάλιστα με απαιτούμενο ελάχιστο χρόνο που  φωτογραφίζει τους ήδη υπηρετούντες Γραμματείς. Η «άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας» που υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη περιορίζεται σε «καλή γνώση ξένης γλώσσας», προφανώς επειδή αυτά τα προσόντα διαθέτει ο φωτογραφηθείς υποψήφιος Γραμματέας της αρεσκείας του Υπουργού»!

Ο βουλευτής της ΝΔ υπενθυμίζει ότι πριν από λίγο διάστημα η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση υπέδειξε ως προβληματικές τις προηγούμενες προκηρύξεις απαιτώντας την επαναπροκήρυξη τους. «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης δεν υπήρξε ένα «ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων επιλεξιμότητας» και δεν εξασφαλίστηκε ότι όλοι οι διορισμοί θα γίνονται «με ομοιόμορφο και αντικειμενικό τρόπο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς αποκαλύπτει ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης εξέδωσε, μάλιστα, απόφαση για τρεις προκηρύξεις ενώ στις προηγούμενες είχαν ολοκληρωθεί ακόμα και οι συνεντεύξεις.

«Με την ενέργεια του αυτή, εγείρει ζητήματα νομιμότητας και υποχρεώνει το ΑΣΕΠ να συμμετέχει σε διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση στους υποψηφίους και καθιστούν διαβλητή τη διαδικασία. Οι δε νέες προκηρύξεις δεν ευθυγραμμίζονται ούτε με τις οδηγίες της Έκθεσης Συμμόρφωσης αφού συνεχίζονται και σε αυτές οι φωτογραφικές διατάξεις. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά για το ζήτημα των τεσσάρων Υπουργών που ζήτησαν και έλαβαν από το ΑΣΕΠ τα στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων Γραμματέων. Δυστυχώς, η πλήρης απαξίωση κάθε διαδικασίας που διασφαλίζει τη νομιμότητα και την αξιοκρατία συνεχίζεται. Να ξέρουν, όμως, όλοι όσοι συμπράττουν σε αυτό, ότι οι ευθύνες θα διερευνηθούν»», τονίζει.