«Ναι» στην αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων

«Ναι» στην αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων

Τον προσεχή Μάιο λίγο μετά την ολοκλήρωση από την κυβέρνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2021-2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων αλλά και για την εξαίρεση των δαπανών άνω των 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τις μετρήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο.

Όπως όλα δείχνουν τα δύο αυτά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα στεφθούν με επιτυχία κάτι που θα οδηγήσει στο να χρησιμοποιηθούν χρήματα άνω των 3,5 δισ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Άλλωστε ο κοινοτικός επίτροπος Τζεντιλόνι, δήλωσε  ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει μια θετική απόφαση του Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

Το μεγάλο ζητούμενο και αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο μεσοπρόθεσμο που θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, εκτός από το βασικό σενάριο που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο στα επίπεδα του 2,6%.

Ο στόχος αυτός ταυτίζεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν για όλες τις χώρες και οι οποίες θα πρέπει να κατορθώσουν να μειώσουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ με βάση το σύμφωνο σταθερότητας. Ο μαθηματικός τύπος που έχει δημιουργηθεί (για όλες τις χώρες)  δείχνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6% του ΑΕΠ ποσοστό το οποίο ταυτίζεται με το Medium Term Objectives, σε όρους κυκλικά διορθωμένου πλεονάσματος.

Όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών οι όροι αυτοί αναθεωρούνται ανάλογα σε τριετή βάση. Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα δεν προκύπτει προς το παρόν ότι υπάρχει χώρος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 2,6%.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει στους θεσμούς ότι τηρεί πλήρως όλες τι δεσμεύσεις κάτι που θα φανεί και με την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που αναμένεται να κλείσει και αυτή αναίμακτα. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, αλλά αντίθετα με επαίνους για την γρήγορη αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κομισιόν υποχρεώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2020 ανεβάζοντας τον πήχη στο 2,4%, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι όχι μόνο θα φθάσει στο 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά θα ξεπεράσει το 3% ενδεχομένως και το 3,5%. Όλα αυτά γίνονται σε μία ιδιαίτερα θετική περίοδο για την ελληνική οικονομία μετά και την μείωση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1%.

Μάλιστα η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται χρήματα, είναι εξαιρετικά πιθανόν λίγο πριν από τις αποφάσεις τόσο για την αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων όσο και των πλεονασμάτων να ξαναβγεί στις αγορές με στόχο να δείξει ότι όσα συμβαίνουν μόνο τυχαία δεν είναι.