Ν. Καραμούζης: Ο τραπεζικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα θα έρθει από το διαδίκτυο

Ν. Καραμούζης: Ο τραπεζικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα θα έρθει από το διαδίκτυο

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μέσω της τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη καθώς πρωτοπόροι του διαδικτύου αλλά και παραδοσιακές τράπεζες που επενδύουν στην τεχνολογία θα επεκταθούν σε νέες αγορές.

Αυτό τόνισε ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ακόμη και στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, ο ανταγωνισμός δεν θα έρθει με τον… παραδοσιακό τρόπο, τράπεζες δηλαδή που εξαγοράζουν άλλες, αλλά μέσω της τεχνολογίας.

Ο ανταγωνισμός θα έρθει στη χώρα μας μέσω του διαδικτύου όταν θα αρθούν πλήρως τα capital controls, τόνισε ο Έλληνας τραπεζίτης, εκφράζοντας τη δική του άποψη αναφορικά με τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα τραπεζικοί κολοσσοί στην Ευρώπη.

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στα νούμερα που δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλέον δεν συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες του κόσμου, σημειώνοντας ότι μόνο η Deutsche Bank βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα και με μεγάλη ταχύτητα οδεύει προς χαμηλότερες θέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, παραμένει προς συζήτηση το κατά πόσο η Ευρώπη έχει ανάγκη από τραπεζικούς πρωταθλητές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Eurobank υπογράμμισε τις ρυθμιστικές και εποπτικές πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, στάθηκε στο υπερβολικά υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα και επισήμανε τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει σήμερα τους ευρωπαϊκούς από τους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους.