Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 00:46

-A +A

Μπαράζ μεταβιβάσεων ακινήτων, πριν την αύξηση των αντικειμενικών

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 00:46
Μπαράζ μεταβιβάσεων ακινήτων, πριν την αύξηση των αντικειμενικών
-A +A

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στις εφορίες σπεύδουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους και να γλιτώσουν από πιθανή αύξηση της φορολογίας εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2019. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν 3 ημέρες στη διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν αυξηθούν οι φόροι ακινήτων από το 2020.

Ηδη με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2019 είτε να «ξεφορτωθούν» κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις (σε ΕΝΦΙΑ και ΦΜΑ). Συγκεκριμένα, στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ανήλθαν στα 220 εκατ. Ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές τα έσοδα έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ.  παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 είναι και αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται τόσο στο  κέντρο της Αθήνας όσο και στις τουριστικές περιοχές με στόχο τα ακίνητα να μισθωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, αλλά και άλλων που εξειδικεύονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης.

Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, τον τελευταίο μήνα οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%-35%, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις  επερχόμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ, η αύξηση στα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου στις περιοχές όπου αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές ακινήτων θα κοστίζουν από το 2020 ακριβότερα. Για παράδειγμα, γονέας θέλει να μεταβιβάσει µε γονική παροχή στον γιό του κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός νεόδμητου διαμερίσματος πρώτου ορόφου 100 τ.μ. στην περιοχή του Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 2.000 ευρώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαμορφώνεται στα 500 ευρώ. Προκύπτει όμως και αύξηση των εξόδων μεταβίβασης με το συνολικό κόστος από τα 1750 ευρώ να εκτινάσσεται στα 2.500 ευρώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα