7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Monte dei Paschi: Κεφαλαιακό κενό 2 δισ. ευρώ

Monte dei Paschi: Κεφαλαιακό κενό 2 δισ. ευρώ

Ο CEO tης ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi δήλωσε στους διευθυντές τη Δευτέρα ότι η τράπεζα έχει ανάγκη από 1,5-2 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει να παραβιάσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ιταλική κυβέρνηση διέσωσε την Monte dei Paschi το 2017 δαπανώντας 5,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση μεριδίου 68%, ενώ έχει δεσμεύσει άλλο 1,5 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την επανιδιωτικοποίησή της, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα του 2022.

Τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρώην στελέχη της τράπεζας της Τοσκάνης δυσχεραίνουν και μπλοκάρουν τις πιθανές διαδικασίες για άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πηγές, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης μετοχών αλλά και έκδοσης πρόσθετων στοιχείων κατηγορίας 1, παρόλο που το κόστος της τελευταίας κίνησης είναι κάτι που δεν μπορεί να υποστηρίξει η τράπεζα.

Η τύχη της τράπεζας προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί τη συγχώνευση της Monte dei Paschi με κάποια ισχυρή ανταγωνίστρια, αλλά το Κίνημα των 5 Αστέρων πιέζει για έκδοση μετοχών.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει την UniCredit και την Banco BPM ως υποψήφιες για μιας συγχώνευση, σημειώνοντας ότι, παρόλο που η UniCredit έχει επισήμως απορρίψει ένα τέτοιο σχέδιο, είναι εξαιρετικά πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Πηγή: Reuters