«Μήλα»: Η νέα συμπαραγωγή της Nova διεκδικεί μία θέση για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

«Μήλα»: Η νέα συμπαραγωγή της Nova διεκδικεί μία θέση για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας

Άλλη μία συμπαραγωγή της Nova, που μετρά 20 και πλέον χρόνια συνεχούς στήριξης του ελληνικού κινηματογράφου και των Ελλήνων δημιουργών με περισσότερες από 140 συμπαραγωγές, απέσπασε πληθώρα διακρίσεων και βρίσκεται στο δρόμο για τα Όσκαρ. Η ταινία «Μήλα» του Νίκου Χρήστου προτάθηκε επίσημα από την Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό να διεκδικήσει μία θέση στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας, στην 93η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ 2021.

Με μια πορεία που μέχρι στιγμής διαγράφεται λαμπρή, αρχής γενομένης της επίσημης συμμετοχής της ταινίας στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπου άνοιξε το τμήμα των Οριζόντων, με συμμετοχές στο φεστιβάλ του Telluride, του Τορόντο, το βραβείο σεναρίου για τον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη στο φεστιβάλ του Σικάγο, τη διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, την πρόσφατη ετικέτα της Dirty Films και της Κέιτ Μπλάνσετ στους executive producers της ταινίας, και την συμμετοχή της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 61ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης απέσπασε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, τα «Μήλα» συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα «εφόδια» για να διεκδικήσουν το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Στα συν πριστίθεται και η πληθώρα θετικών κριτικών από την παγκόσμια κριτική σκηνή.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια αναπάντεχη επιδημία, η οποία προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους και βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία.

Πρωταγωνιστούν οι Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου και Αργύρης Μπακιρτζής.

Η ταινία είναι προγραμματισμένη να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί σε Α’ τηλεοπτική προβολή και αποκλειστικά από τη Nova.

Εκτός από την ταινία «Μήλα», μέχρι σήμερα μία πληθώρα συμπαραγωγών της Nova έχουν αντίστοιχα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο δρόμο για τα Όσκαρ: «Chevalier», «Ένας και Ένας», «Πολίτικη Κουζίνα», «Η Χορωδία του Χαρίτωνα», «Eduart», «Διόρθωση», «Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους», «Άδικος Κόσμος», «Xenia», «Πολυξένη», ενώ ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου κατάφερε να μπει στην τελική πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το πολυπόθητο αγαλματίδιο το 2011.