Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Γιώργος Δασκαλόπουλος
-A +A

Aegean: Μια εταιρεία, ένα (neo) αεροσκάφος και το ισχυρό αποτύπωμα

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Μια εταιρεία, ένα (neo) αεροσκάφος και το ισχυρό αποτύπωμα

Ραντεβού στον αέρα δίνουν τα νεοπαραληφθέντα Airbus A320neo της Aegean, στέλνοντας μηνύματα για την ετοιμότητα της εταιρείας. Ο νέος τύπος, που θα διαμορφώσει την ραχοκοκαλιά της Aegean, «πιάνει δουλειά άμεσα» με το πρώτο αεροσκάφος να εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα- Μόναχο την Παρασκευή. Η Αεροπορία Αιγαίου στέλνει όμως μηνύματα και για την οικονομία και το επενδυτικό περιβάλλον στο πλαίσιο της επένδυσης των 6 και πλέον δισ. ευρώ που διαμορφώνει η παραγγελία των 46 (τουλάχιστον) νέων αεροσκαφών τα οποία θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια σταδιακά στο στόλο της.

Ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, ήταν σαφής, μιλώντας στην εκδήλωση «υποδοχής» του νέου αεροσκάφος, όταν υπογράμμισε πως «συμπράττουμε για τη διάχυση της ανάπτυξης». Τα νέα αεροσκάφη θα μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες προς και από τη χώρα (1,5 εκατ. μόνο για το 2020), στηρίζοντας όχι μόνο την ίδια την αεροπορική, αλλά και τον ευρύτερο τουρισμό, όπως επίσης και τα δημόσια έσοδα.

Κάθε ένα νέο από τα 46 που θα αποκτηθούν (σ.σ. με την παραγγελία να προβλέπει option για επιπλέον 12) έχει το δικό του αποτύπωμα στην οικονομία και την απασχόληση: Σημαίνει 100.000 επιπλέον επισκέπτες για την Ελλάδα, 80 εκατ. ευρώ επιπλέον άμεσα τουριστικά έσοδα για το ελληνικό κράτος, αλλά και 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην αεροπορική εταιρεία και την επίγεια εξυπηρέτηση.

Ο πολλαπλασιαστής για την οικονομία και τον τουρισμό, γίνεται αντιληπτός εφόσον συνεκτιμηθεί με το «βάθος» της παραγγελίας των νέων αεροσκαφών. Ήδη, η αρχική παραγγελία του 2018 έχει ήδη επεκταθεί με δέσμευση για 12 πρόσθετα αεροσκάφη. Έτσι, η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει κατ’ ελάχιστο 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, έως το 2025, με δυνατότητα προσθήκης 12 επιπλέον αεροσκαφών (έως 58 αεροσκάφη). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 2,5-3 δισ. δολαρίων σε τιμές αγοράς (6-6,5 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου). Με αφετηρία το 2020 και σε βάθος 6ετίας, η Aegean θα επενδύει 500 εκατ. δολάρια το χρόνο σε επέκταση και εκσυγχρονισμό του στόλου της. Έως τον Ιούλιο του 2020, η αεροπορική αναμένεται να παραλάβει συνολικά 6 νέα αεροσκάφη για να συμπληρώσουν ένα στόλο 65 αεροσκαφών, προσθέτοντας 1,5 εκατ. θέσεις (19 εκατ. θέσεις συνολικά στο έτος) και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020.

Με την αερομεταφορά, να καθίσταται μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, ο πρόεδρος της Aegean, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την είσοδο της εταιρείας και της χώρας σε μια νέα εποχή: «Η τρίτη δεκαετία της Aegean, συμπίπτει και με την πρώτη της Ελλάδας μετά την κρίση».

Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε και στην τρίτη μας δεκαετία να επενδύουμε και να εργαζόμαστε για να αξίζουμε την εμπιστοσύνη των επιβατών μας, να λειτουργούμε υπεύθυνα, με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, να προσφέρουμε ευκαιρίες εξέλιξης στους εργαζομένους μας. Θα συνεχίσουμε να συμπράττουμε σε συλλογικές προσπάθειες για να επιτυγχάνουμε κοινούς στόχους. Με νέα εικόνα, που αποπνέει αξίες όπως η ελληνικότητα, η φιλοξενία, η αξιοπιστία φιλοδοξούμε ο νέος μας στόλος να λειτουργήσει ως όχημα της κληρονομιάς μας αλλά και ως ένα ακόμα σύμβολο, μιας νέας δυναμικής, μιας νέας δημιουργικής αφετηρίας και για τη χώρα».

Επισφραγίζοντας 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας, η Aegean θεμελιώνει το μέλλον, με επίκεντρο πάντα τον επιβάτη και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τη χώρα.

«Χτίζουμε μια κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης», σημείωσε ο CEO της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, αναφερόμενος στη σημασία που έχει για την αεροπορική η διαρκής ανανέωση του στόλου της, αλλά και το νέο σύστημα εξυπηρέτησης των επιβατών που θα αναπτυχθεί περαιτέρω με τα νέα αεροσκάφη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Aegean Stream, η πιο πρόσφατη υπηρεσία in-flight entertainment, που ξεκίνησε σταδιακά το καλοκαίρι του 2018 σε πτήσεις εξωτερικού και από τότε διαρκώς ενισχύεται. Σήμερα, έχει εμπλουτιστεί με κινηματογραφικές ταινίες, ενημέρωση, βιβλία, μουσική, ταξιδιωτικό οδηγό και παιχνίδια. Οι επιβάτες κατά την πτήση τους μπορούν να επιλέξουν την αγαπημένη τους μουσική από 20 playlists, να διαβάσουν ένα βιβλίο από 20 τίτλους σε Ελληνικά και Αγγλικά, να επιλέξουν από μια συλλογή 15 παιχνιδιών, να ενημερωθούν από περισσότερους από 40 επιλεγμένους τίτλους εφημερίδων και περιοδικών σε 5 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου in flight περιοδικού BLUE της AEGEAN, να περιηγηθούν σε πληροφορίες για όλους τους προορισμούς της Aegean (sightseeing, travel tips, φωτογραφίες, κλπ) και να εγγραφούν στο Miles & Bonus. Πρόκειται για μια υπηρεσία που σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό. Με τα νέα αεροσκάφη η εμπειρία του Stream θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο χάρη στις υψηλότερες προδιαγραφές της καμπίνας.

Κι όπως συμπλήρωσε ο CEO της Aegean, «οι επόμενοι 24 μήνες θα είναι μήνες εξαιρετικά δημιουργικοί, σε ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων. Τα νέα αεροσκάφη είναι πρωτίστως μια πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας με δημιουργικότητα και συστηματική δουλειά να δημιουργήσουν για τους επιβάτες μας μια ακόμη καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία».

Το χαρακτηριστικό sharklet στο ακροπτερύγιο και ο νέος κινητήρας GTFTM. Σήματα… κατατεθέντα των νέων Α320.

Το νέο σήμα της Aegean κοσμεί το κάθετο σταθερό του αεροσκάφους.

Η θέση εργασίας των χειριστών που πιάνουν δουλειά αύριο κιόλας.

Το Aegean Stream στις θέσεις των επιβατών.

Ο νέος κινητήρας της P&W είναι μεγαλύτερος, ισχυρότερος και περιβαλλοντικά φιλικός.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα