Μια... έμπνευση για την Αθήνα η πρόταση της Mohegan για το Ελληνικό

Μια... έμπνευση για την Αθήνα η πρόταση της Mohegan για το Ελληνικό

Tου Γιώργου Δασκαλόπουλου

Την πρότασή της για το Integrated Casino Resort του Ελληνικού, με την επωνυμία Ιnspire Athens παρουσίασε η Mohegan Gaming & Entertainment (η οποία συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το σκοπό αυτό) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της MGΕ, ελληνοαμερικανός Μάριο Κοντομέρκος, σημείωσε ότι θα είναι ένα «κολοσσιαίο» project  το οποίο θα φέρει 7000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ υπολογίζει να αυξήσει την τουριστική κίνηση στην Αθήνα κατά 10%. 

Παράλληλα όμως σημείωσε ότι το project της MGE διαμορφώνει μια «λεπτή ισορροπία για τα πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο όπως η Ελλάδα». Η πρόταση της MGE στο αρχιτεκτονικό κομμάτι είναι εμπνευσμένη από την κλασική Αθήνα και τα μνημεία του Παρθενώνα συνδυάζοντας όμως και σύγχρονα στοιχεία της πόλης. Η πρόταση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην «ελληνικότητα» του έργου όπως επίσης και στην υποστήριξη που έχει από σημαίνοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Δεν ήταν τυχαία η παρουσία στο Hilton του ελληνοαμερικανού πρώην επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ραινς Πρίμπους ο οποίος σημείωσε ότι το project της ΜGE θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για την Ελλάδα και το μέλλον της ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εμπιστευθούν την MGΕ αλλά και την φυλή των Μοϊκανών από την οποία προέρχεται. 

Το εμβληματικό σχέδιο του κτιρίου είναι μια δημιουργία του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Steelman Partners, που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συγκροτημάτων IRC. Η έμπνευση για το αρχιτεκτονικό σχέδιο προέρχεται από το αρχιτεκτονικό παρελθόν της Ελλάδας, και ειδικότερα από τα αθηναϊκά αγάλματα και κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης και των Καρυάτιδων.

«Αντιληφθήκαμε ότι σκοπός του INSPIRE Athens είναι να συμβολίζει κάτι παραπάνω από ένα ολοκληρωμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα», είπε ο κ. Κοντομέρκος. «Ελπίζουμε ότι το INSPIRE Athens θα γίνει ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής του Ελληνικού στην περιζήτητη αθηναϊκή ριβιέρα, και θα επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη ταυτότητας της Ελλάδας για πάντα».

Ο Paul Steelman πρόσθεσε, «Ολόκληρο το σχέδιό μας είναι από τη φύση του εμβληματικό, ταυτόχρονα όμως και χαρακτηριστικό της ιστορικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας και του πλούσιου πολιτισμού της, ενώ υιοθετεί μια νέα στιλιστική αφήγηση που θα εμπνεύσει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής».

Με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα αναδείξουν την Αθήνα ως κορυφαίο προορισμό MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions), έναν πολυχρηστικό, εσωτερικό χώρο εκδηλώσεων και εντυπωσιακές πισίνες και υδάτινα στοιχεία, το INSPIRE Athens θα συνδυάζει πολυτελή φιλοξενία και διαρκή ψυχαγωγία με έναν τρόπο που δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν στη Νότια Ευρώπη.

Μεγάλο μέρος του συγκροτήματος σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί η προτίμηση που υπάρχει στην Ελλάδα για δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, κι έτσι σχεδόν όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα προσφέρουν εμπειρίες τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό χώρο. Οι χώροι εστίασης και τα καταστήματα θα περιλαμβάνουν διεθνώς αναγνωρισμένα brands καθώς και δημοφιλή ελληνικά προϊόντα που τονίζουν τις παραδοσιακές ελληνικές συνήθειες. Το INSPIRE Athens στόχο έχει να γίνει σημείο αναφοράς στη Νότια Ευρώπη με τη διοργάνωση μουσικών συναυλιών με καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, θεατρικών παραστάσεων, μεγάλων αθλητικών γεγονότων, καθώς και άλλων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας σε εβδομαδιαία βάση.

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ Κοντομέρκος υπογράμμισε: «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα και ότι με αυτόν τον προορισμό φιλοξενίας – ορόσημο θα ανυψώσουμε την Αθήνα ως τον απόλυτο τουριστικό προορισμό». Επίσης ανέφερε τον δεσμό του με τη χώρα λόγω της ελληνικής καταγωγής του, και την επιθυμία του να συνεισφέρει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ώστε οι τουριστικοί στόχοι να είναι ευθυγραμμισμένοι με την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.

Το μήνυμά τους έστειλαν όμως και οι ιδιοκτήτες της MGE, η Φυλή των Mohegan, από την έδρα της κυβέρνησης της Φυλής στο Connecticut, εξέφρασαν την ανυπομονησία τους να καλωσορίσουν την ελληνική κοινότητα στη οικογένειά τους:

«Επεκτείνοντας τις ρίζες μας σε όλο τον κόσμο, ανυπομονούμε να δημιουργήσουμε μια συνεργασία μακράς διάρκειας με την ελληνική κοινότητα, τόσο με τους άξιους εργαζομένους και τους επιχειρηματικούς εταίρους όσο και με τους ανθρώπους της περιοχής. Μέσω του INSPIRE Athens, μπορούμε μαζί να συνεργαστούμε χτίζοντας τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές», είπε ο προσωρινός Πρόεδρος του Συμβουλίου της Φυλής των Mohegan, James Gessner Jr.