Μέτρα στήριξης και έλλειμμα, τα δύο 13άρια της πανδημίας

Μέτρα στήριξης και έλλειμμα, τα δύο 13άρια της πανδημίας

Ανεβαίνει και άλλο ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης. Στα 11,6 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, δεν υπάρχει «κονδύλι» για παράταση των μέτρων στήριξης κατά τον μήνα Απρίλιο. Και οι … υποχρεώσεις που έχουν προκύψει για το οικονομικό επιτελείο αυξάνονται.

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις διορθώσεις των λαθών στις δηλώσεις COVID-19 που έχουν υποβάλλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βγουν από τα ντουλάπια αποζημιώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίες όμως μέχρι τώρα παρέμεναν «παγωμένες» λόγω των λαθών ή της αδυναμίας διασταυρώσεων.

Το Πάσχα πλησιάζει και κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους παρέμειναν σε καθεστώς αναστολής. Οι «κλειστοί» εργοδότες είναι σίγουρο ότι δεν θα αναλάβουν αυτό το βάρος οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να μπει στη μέση το Δημόσιο για να μην μείνουν πάνω από 400.000 εργαζόμενοι χωρίς δώρο Πάσχα.

Η εκτόξευση του αριθμού των διασωληνωμένων δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά από την Πρωταπριλιά (σ.σ κάτι τέτοιο μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή και μάλιστα κακόγουστο καθώς αποτελεί μαχαιριά στην πληγή εκατοντάδων εργαζομένων και εργοδοτών). Πράγμα που σημαίνει ότι είναι θέμα ημερών ή ωρών να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο την παράταση των «γνωστών» μέτρων στήριξης: Παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, παράταση στο μέτρο του κουρέματος ενοικίου, παράταση και στο πρόγραμμα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Ποιος είναι λογαριασμός όλων αυτών των μέτρων; Κοντά στο 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς ειδικά αν στο πακέτο των μέτρων στήριξης συμπεριληφθεί και μια 8η επιστρεπτέα προκαταβολή για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων για τον μήνα Απρίλιο.

Έχει περιθώρια να μην υλοποιήσει αυτά τα μέτρα στήριξης το υπουργείο Οικονομικών; Λίγα έως… κανένα είναι η απάντηση. Δεν αφήνεις εργαζόμενους που επί έξι μήνες επιβιώνουν με 534 ευρώ χωρίς δώρο Πάσχα. Δεν στερείς την ένεση ρευστότητας σε μια επιχείρηση που δεν θα λειτουργήσει ή θα υπολειτουργήσει για δεύτερο διαδοχικό Πάσχα. Δεν φορτώνεις στον εργοδότη που μόλις άνοιξε τα ρολά ολόκληρο το μισθολογικό κόστος αλλά και την υποχρέωση να πληρώσει ολόκληρο το ενοίκιο. Και δεν ζητάς να πληρωθούν οι δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την Εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο όταν ο φορολογούμενος δεν ξέρει ακόμη καλά-καλά πως θα καλύψει την επιταγή που εξέδωσε για να αγοράσει το (απαξιωμένο) πλέον στοκ.

Πού θα φτάσει ο λογαριασμός; Τα μέτρα στήριξης, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ότι θα ανέλθουν στα 13 δισ. ευρώ. Και κάπου εκεί θα ανέλθει και το πρωτογενές έλλειμμα της φετινής χρονιάς. Ναι, όλα τα μέτρα στήριξης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά και ταμειακό. Ωστόσο, ο «δομοσιονομικός» λογαριασμός ενσωματώνει και τις απώλειες φορολογικών εσόδων από την μειωμένη οικονομική δραστηριότητα. Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος, θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες όσον αφορά στις εισπράξεις του κρατικού ταμείου.  Η λειτουργία των supermarket από μόνη της, δεν αρκεί για να φέρει την… άνοιξη στα κρατικά ταμεία