Μετάλλαξη Όμικρον: Το θετικό, το κακό και το πολύ αρνητικό σενάριο της Goldman Sachs

Μετάλλαξη Όμικρον: Το θετικό, το κακό και το πολύ αρνητικό σενάριο της Goldman Sachs

Απαντήσεις για το πόσο και πως μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες η νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού Όμικρον επιχειρεί να δώσει η Goldman Sachs με πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις του ιού.

Πρόκειται για άσκηση που περιλαμβάνει δύο αρνητικά και θετικά σενάρια. Ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σενάριο μέτριας επίπτωσης και ισχυρής επίδρασης. Το σενάριο «λανθασμένου συναγερμού» είναι πιθανότατα πολύ αισιόδοξο γιατί ήδη οι πρώτες ενδείξεις, συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα κι έχει επικρατήσει έναντι αυτής στη Νότιο Αφρική.

Οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς για να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιό από τα σενάρια αυτά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς παραμένουν άγνωστα πολλά στοιχεία.

Η Goldman Sachs δεν προχωρά ακόμα σε αλλαγές στις μακροοικονομικές της προβλέψεις μέχρι η πιθανότητα αυτών των σεναρίων έχει γίνει σαφέστερη.

Ειδικότερα, οι 4 υποθέσεις της Goldman Sachs, έχουν ως εξής:

Αρνητικό σενάριο (μέτριο): Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται γρηγορότερα από την Δέλτα. Προκαλεί την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις του οίκου. Το 2022 η παγκόσμια οικονομία συνολικά, εμφανίζει ανάπτυξη 4,2%. Οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι ασαφείς.

Έντονα αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς.

Το σενάριο «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει υπερεκτιμηθεί. Μεταδίδεται πιο αργά από την Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Το (μετρίως) θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λίγο πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο. Η υπόθεση αυτή επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα από το κεντρικό σενάριο και επιτρέπει την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από το 4,2%. Ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα χαμηλότερος, καθώς η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας επιταχύνεται.

Η Goldman Sachs, εκτιμά ότι, αν και η Όμικρον δεν αποκλείεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ωστόσο τα πιθανά σενάρια έχουν ασυνήθιστα μεγάλο εύρος. Έτσι, ο οίκος δεν κάνει ακόμα αλλαγές στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.