Μετά την Κίνα «κλείνει το μάτι» στη Μέση Ανατολή η Ικτίνος

Μετά την Κίνα «κλείνει το μάτι» στη Μέση Ανατολή η Ικτίνος

(Φωτ: H αντιπρόεδρος της Ικτίνος Μάρμαρα κ. Ιουλία Χαϊδά)

 

Της Αντιόπης Σχοινά

Άνοιγμα στην αγορά της Μέσης Ανατολής με ενίσχυση της παρουσίας της επιχειρεί η Ικτίνος Μάρμαρα, έχοντας ήδη το τελευταίο διάστημα κλείσει νέες δουλειές, προάγγελου μιας διευρυμένης συνεργασίας με μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο στην περιοχή του Κουβέιτ, όπως δηλώνει στο Liberal η Αντιπρόεδρος της εισηγμένης κ. Ιουλία Χαϊδά.

Ειδικότερα, η Ικτίνος, έχοντας σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα, στοχεύει, σύμφωνα με την ίδια « τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και στην διεύρυνση των χωρών στις οποίες εξάγει. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανάληψη ενός έργου αξίας περί το 1 εκατ. ευρώ στο Κουβέιτ, το οποίο αποτελεί την αρχή μιας νέας συνεργασίας με ισχυρό κατασκευαστικό όμιλο της περιοχής. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την ανάληψη δύο νέων έργων μεγαλύτερης αξίας από αυτό που ήδη εκτελούμε ως απότοκο της αρχικής συνεργασίας».

Η Ικτίνος η οποία το 2015 εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά 25% στα 34 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των εξαγωγών με το 88% των πωλήσεων της να πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Η εταιρεία έχει πολύ σημαντική διείσδυση στην αγορά της Κίνας με περίπου το 60% των εξαγωγών το 2015 να προέρχεται από την συγκεκριμένη αγορά.

Βασικοί στόχοι της διοίκησης για την τρέχουσα χρήση είναι η αύξηση των πωλήσεων, αύξηση των εξαγωγών αλλά και η μείωση της εξάρτησης σε επίπεδο εξαγωγών από την αγορά της Κίνας.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις εξαγωγές μας προς την Κίνα με εξαγωγές σε άλλες χώρες για να μην έχουμε τόσο μεγάλη εξάρτηση από μία αγορά» σημειώνει η κα Ιουλία Χαϊδά Αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Όπως διευκρινίζει η ίδια «η ζήτηση από τη Κίνα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ειδικά για το λευκό μάρμαρο που το 2015 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις του 188%, ωστόσο η προώθηση των εξαγωγών και σε άλλες αγορές είναι στρατηγική επιλογή της διοίκησης».

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς έχουν ήδη κλειστεί έργα στη Μέση Ανατολή και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για νέα έργα σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, με ικανοποιητικούς ρυθμούς κινούνται για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και οι πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες ακριβώς επειδή η εταιρεία είναι εξαγωγικά προσανατολισμένη δεν επηρεάζονται από την αρνητική οικονομική συγκυρία της εσωτερικής αγοράς.

Η Ικτίνος η οποία παράγει περί τους 150.000 τόνους μαρμάρου ετησίως με βάση τα στοιχεία του 2015, αξιοποιεί την παραγωγή από 2 Λατομεία στη Θάσο, 1 στο Παγγαίο στη Καβάλα, 2 στην περιοχή του Νέστου και 2 στη Δράμα , διοχετεύοντας στην εσωτερική αλλά και διεθνή αγορά μοναδικής ποιότητας μάρμαρα.