Με θετικές αναφορές η 5η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν

Με θετικές αναφορές η 5η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν

 Χωρίς καμία ανησυχία αναμένει αύριο η κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της 5ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, η οποία για αλλαγή δεν θα περιλαμβάνει γκρίζες ζώνες και συστάσεις παρά μόνο αναφορές για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το νέο  πτωχευτικό πλαίσιο. 

Αντίθετα η έκθεση θα συνοδεύεται από θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα στα μεταμνημονιακά της προαπαιτούμενα, με εύσημα γα τις ενέργειες που έχουν γίνει στο θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και για την ένταξη στο σύστημα 2.900 περιοχών που βρίσκονται σε τουριστικές ως επί το πλείστον περιοχές. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον προσεχή Μάιο και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2020. 

Εκτός από τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων μετά την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου αλλά και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα. Στο δημοσιονομικό σκέλος οι ευρωπαίοι θα επιβεβαιώσουν την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 3,5% του ΑΕΠ που δεν αποκλείεται να φθάσει και στο 4%.

Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών το βάρος μετατοπίζεται στην 6η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο θα συμπεριληφθεί και ανάλυση βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και τρία σενάρια για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτός από το βασικό που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ  τα επόμενα δύο έτη, τα δύο εναλλακτικά θα προβλέπουν τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,6 και 2,2% ΑΕΠ αντίστοιχα. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει του φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας ενδεχομένως να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο και του γενική διευθυντή του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ. Αμφότεροι θα συμμετάσχουν στο φόρουμ των Δελφών. 

Ωστόσο, εκτός από τις συναντήσεις για τα πλεονάσματα και την αλλαγή χρήση των κερδών των ομολόγων η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει «τρέξει» έως τις αρχές Μαΐου ορισμένα προαπαιτούμενα όπως:

1. Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.

2. Την εφαρμογή του «Ηρακλή» για τη μείωση του στοκ των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.

3. Την ολοκλήρωση της άσκησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Θέσπιση τιμών ζώνης για πρώτη φορά σε 3.000 περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

4. Την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

5. Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τη ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και την Εγνατία.