Με φιλόδοξους στόχους για τα «κόκκινα» οι ελληνικές τράπεζες στον SSM

Με φιλόδοξους στόχους για τα «κόκκινα» οι ελληνικές τράπεζες στον SSM

Με σύμμαχό τις πολύ καλές επιδόσεις που εμφάνισαν τη χρονιά που μας πέρασε στο μέτωπο των κόκκινων δανείων οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM, τους αναθεωρημένους στόχους  oι οποίοι χαρακτηρίζονται ως φιλόδοξοι,  τους για την τριετία 2021 -2023.

Οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι διοικήσεις της Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Εurobank για την περαιτέρω μείωση των  μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ληφθούν υπόψιν και στα stress tests που έχουν ξεκινήσεις και τα αποτελέσματα τους θα ανακοινωθούν  περί τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να  υπολογιστούν τα κεφαλαιακά αποθέματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών μετά τις τελευταίες τιτλοποιήσεις υπολογίζονται σε περίπου 21 δισ. ευρω με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να αποτελεί το λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο DTC.

Ωστόσο, το είδος ή ποιότητα των κεφαλαίων δεν συνδέεται με την εποπτική λειτουργία. Επομένως,  σύμφωνα με πληροφορίες οι εποπτικές αρχές δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιορισμών προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να τις πιέσει να μειώσουν τη μεγάλη συμμετοχή του DTC στα κεφάλαια τους. 

Mε εξαίρεση την Alpha Bank η οποία διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου ως προς το σύνολο των κεφαλαίων της (46%), της Πειραιώς αγγίζει το 90%, της Eurobank το 76% και της Εθνικής Τράπεζας το 80%.

Συνεπώς, οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες – αν και εφόσον – προκύψουν στο δυσμενές σενάριο των stress tests αυτές θα οφείλονται αποκλειστικά στα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ, επιτυγχάνοντας έτσι τους νέους – αναθεωρημένους στόχους των NPLs. Στον «Ηρακλή ΙΙ», η εγγύηση του Δημοσίου προβλέπεται έως 12 δισ. ευρώ για συνολικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 32 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα.

Στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank. Το υπόλοιπο κομμάτι του «Ηρακλή», δηλαδή περίπου 13,2 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη κάλυψη της εγγύησης, θα παραμείνει διαθέσιμο για τυχόν νέες τιτλοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία.

Όσον αφορά στην τρέχουσα διαχείριση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες έχουν γλιτώσει από τα χειρότερα χάρη στα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους τα τραπεζικά επιτελεία μέσω των Προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ, επιδοτούνται ή θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, συνολικού ποσού της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 4 – 5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, ποσό χαμηλότερο ακόμη και από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τη νέα γενιά κόκκινων δανείων να ανέρχεται σε 8 – 10 δισ. ευρώ, εκτίμηση που επανεπιβεβαίωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα την εκθεσή του για την οικονομία.