Μαρτύριο χωρίς τέλος με τις εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες

Μαρτύριο χωρίς τέλος με τις εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες

Μήνυμα στην ηλεκτρονική τους θυρίδα με αποστολέα για μια ακόμη φορά τον ΕΦΚΑ έχουν από χθες περίπου 200.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι συνδυάζουν την ιδιότητα του μισθωτού με αυτή του ελεύθερου επαγγελματία. Περίπου 19 μήνες μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών - δηλαδή την αποσύνδεσή τους από το δηλωθέν εισόδημα που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να προκαλέσουν «αφαίμαξη» των πιο έντιμων αυτοαπασχολουμένων (αυτών δηλαδή που δήλωναν κανονικά τα εισοδήματά τους) - μόλις χθες ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών της περυσινής χρονιάς.

Τα εκκαθαριστικά καλούν τους ασφαλισμένους - ουσιαστικά μισθωτούς με εισόδημα και από μπλοκάκι - να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου. Το ζήτημα γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους με τη διπλή ιδιότητα είναι ότι έχουν «ανοικτή» και την πληρωμή της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 η οποία πληρώνεται από το τέλος Ιουνίου σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Και αν προστεθούν και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» επιβαρύνσεων το οποίο ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ ανά μήνα.

Το σύστημα εισφορών ΣΥΡΙΖΑ έχει καταργηθεί από το 2019 αλλά επιβαρύνει ακόμη και σήμερα τους ασφαλισμένους ενώ το νέο σύστημα εισφορών -δικαιότερο καθώς ο αυτοαπασχολούμενος γνωρίζει εκ των προτέρων τι πληρώνει και μάλιστα μπορεί να διαλέξει πόσα θα πληρώνει ανά μήνα- τώρα ουσιαστικά «ομαλοποιείται» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διαδικασία μετάβασης δεν είναι επώδυνη για όσους πρέπει να πληρώσουν τώρα αναδρομικά για τις εισφορές ολόκληρης της περυσινής χρονιάς.

Πώς λειτουργεί στην πράξη το νέο σύστημα για όσους μισθωτούς αποφασίσουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και με μπλοκάκι; Ουσιαστικά, υπολογίζονται για κάθε μήνα οι εισφορές που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος μέσω του μισθού του (και εργοδότη και εργαζόμενου). Αν αυτό το ποσό ανά μήνα υπερβαίνει τα 262 ευρώ ανά μήνα, δεν προκύπτει περαιτέρω επιβάρυνση.

Πράγματι, συνολικά έγινε εκκαθάριση για περίπου 300.000 πολίτες και επιβάρυνση προέκυψε για 200.000. Αυτοί οι 200.000 δεν κάλυπταν το όριο των 262 ευρώ ανά μήνα και τώρα καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά. Πρακτικά, για να μην πληρώσει κάποιος επιπλέον πλέον να έχει μεικτό μισθό άνω των 1100 ευρώ ανά μήνα. Λόγω όμως του ότι αυτοί που κάνουν και δεύτεροι δουλειά είναι κατά κύριο λόγο χαμηλόμισθοι, προκύπτουν και αυτές οι διαφορές που πρέπει τώρα να πληρωθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις.