«Μάννα εξ ουρανού» ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος για χώρες όπως η Ελλάδα

«Μάννα εξ ουρανού» ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος για χώρες όπως η Ελλάδα

Η σύνοδος των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G-20) ενέκρινε το Σάββατο  τη συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση δίνοντας έτσι τέλος και σε επίπεδο G20-υπενθυμίζουμε ότι είχαμε τον Οκτώβριο και τη συμφωνία ορόσημο σε επίπεδο ΟΟΣΑ-  τη συνήθη πρακτική των μεγάλων επιχειρήσεων να «κρύβουν» κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους.

Εντός του 2023 λοιπόν  οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο του 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  νέος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αποτελεί τον έναν από τους δύο Πυλώνες της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί των κερδών των 100 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας.

Η συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς:

- Θα ανακατανέμει κέρδη από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κόσμου στα ταμεία των χωρών που λειτουργούν και παράγουν κέρδη. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα καταβάλλονται 150 δισ. δολάρια στα ταμεία των διαφόρων χωρών τα οποία έως τώρα «γλίτωναν» οι πολυεθνικές. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να  προσθέσουμε και τα κέρδη που θα ανακατανεμηθούν στις χώρες από τον πρώτο πυλώνα της φορολογικής μεταρρύθμισης και τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 125 δισ. δολάρια.

- Θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στη σταθεροποίηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την αυξημένη φορολογική ασφάλεια για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές διοικήσεις. Βλέπετε στο τέλος της ημέρας, μια δίκαιη φορολογική πρακτική πάντα λειτουργεί καλύτερα.

- Χάρη στην ψηφιοποιημένη πλέον κατά το μεγαλύτερο μέρος  παγκόσμια οικονομία είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης.

- Μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου αν τελικά καθιερωθεί χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις- ήδη πολλές χώρες αιτούνται περιθώρια φοροαπαλλαγών για ορισμένους τομείς, όπως έρευνα και ανάπτυξη, ενώ άλλες, όπως η Κίνα θα θελήσουν ενδεχομένως να προστατεύσουν τις οικονομικές ζώνες χαμηλής φορολόγησης που χρησιμοποιούν για την προσέλκυση επενδύσεων-είναι ο εξορθολογισμός του φορολογικού ανταγωνισμού.

Τι κάνει στην ουσία ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής; Μειώνει τα κίνητρα μεταφοράς κερδών σε χώρες χαμηλότερης φορολογίας όπως η Ιρλανδία ή η Κύπρος για παράδειγμα. Αποκτούν λοιπόν και οι χώρες με υψηλότερη φορολογία τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ίσους όρους στο παιχνίδι, προσεγγίζοντας τον λογικό συντελεστή του  15% προκειμένου να κρατήσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων εντός της επικράτειας τους και ίσως γιατί όχι, διεκδικώντας την εντοπιότητα των γραμμών παραγωγής.

Εν ολίγοις χάρη στον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή δημιουργείται η δυναμική για μια εξισορροπημένη κατανομή των γραμμών παραγωγής και διανομής καθώς  δεν θα αποτελεί πλέον  κίνητρο για τις επιχειρήσεις ο φορολογικός συντελεστής.

Τι άλλο «κρατάμε» από την G-20

Στα συν της Συνόδου είναι η συμφωνία ότι οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν περισσότερα εμβόλια για τη Covid -19.

Η στήλη έχει τονίσει πολλάκις ότι όσο ο εμβολιασμός δεν έχει το χαρακτηριστικό του παγκόσμιου συντονισμού, τόσο θα μας «χορεύουν» οι μεταλλάξεις του Sars CoV 19.Αν υλοποιηθεί η δέσμευση  των G-20 λοιπόν για εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά του Covid-19 έως τα μέσα του 2022, θα είναι μια καλή αρχή για να πέσουν τίτλοι τέλους στην πανδημία.

Στα συν ήταν και η συζήτηση όσον αφορά την  παράταση της ελάφρυνσης του χρέους για τις φτωχές χώρες.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το κλίμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι θέσεις των διαφόρων χωρών που μετείχαν στο G 20, συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά. Δεδομένου ότι το μπλοκ G-20 περιλαμβάνει χώρες που ευθύνονται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αυτό δεν είναι καθόλου καλός οιωνός για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα -γνωστή ως COP26- που ξεκινάει στη  Γλασκώβη.

Σύμφωνα με ένα  προσχέδιο που δημοσίευσε το  Reuters, οι χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ήτοι το επίπεδο που οι επιστήμονες θεωρούν  απαραίτητο για την αποφυγή καταστροφικών κλιματικών φαινομένων. Στις πρακτικές που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η διακοπή της χρηματοδότησης της υπερπόντιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η προσπάθεια να  σταματήσει η κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις θέσεις  και την αλληλεγγύη της Ρωσίας και της Κίνας πάνω σε αυτή την  ατζέντα.

[email protected]

 Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.