M. Ελ-Εριαν: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του 2008

M. Ελ-Εριαν: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του 2008

Την προειδοποίηση ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. 

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Financial News,  ο πρώην επικεφαλής της Pimco υποστήριξε ότι το κλειδί για την ανάκαμψη, περιλαμβάνει το άνοιγμα των οικονομιών με υπεύθυνο τρόπο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις της μακροπρόθεσμης ανασφάλειας των νοικοκυριών και τα προβλήματα στο μέτωπο της παραγωγικότητας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι η επανάληψη σφαλμάτων πολιτικής της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: να κερδίσουμε δηλαδή τον πόλεμο ενάντια στην απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης, αλλά, κυρίως, να αποτύχουμε να διασφαλίσουμε… υψηλή, χωρίς αποκλεισμούς, διαρκή οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ελ-Εριαν που υπήρξε και στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο γνωστός οικονομολόγος σημείωσε επίσης τρεις προτεραιότητες που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και περιλαμβάνουν
μέτρα ανακούφιση για τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, πρόνοια για τις αρνητικές μακροπρόθεσμες πιέσεις στην παραγωγικότητα και αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανασφάλειας των νοικοκυριών.