Μ. Βρετανία: Σε υψηλά 5 ετών η ανεργία στο γ' τρίμηνο του 2020

Μ. Βρετανία: Σε υψηλά 5 ετών η ανεργία στο γ' τρίμηνο του 2020

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πέντε χρόνια για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, όταν τα κρούσματα κορονοϊού άρχισαν να αυξάνονται για δεύτερη φορά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας επέστρεψε σε μερικό lockdown.

Οι απολύσεις ανήλθαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, με το ποσοστό της ανεργίας να φθάνει το 5,0%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Υπήρχαν ωστόσο κάποιες ενδείξεις περιορισμένης ανάκαμψης τον Δεκέμβριο όταν χαλάρωσαν τα μέτρα του lockdown, αν και είναι πιθανή μια επιδείνωση στις αρχές του 2021 καθώς τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία και οι περισσότερες μη απαραίτητες επιχειρήσεις.

«Η κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήλπιζε κάποιος –και κάθε θέση εργασίας που χάνεται ως συνέπεια αυτής είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μετά τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων. «Θα ρίξουμε όλο το βάρος στη στήριξη των επιχειρήσεων, των ιδιωτών και των οικογενειών».

Ben Birchall/PA via A