Μ. Βέμπερ: Το ΕΛΚ, ο Σαμαράς, ο Ραχόι και ο Αναστασιάδης έσωσαν το ευρώ

Μ. Βέμπερ: Το ΕΛΚ, ο Σαμαράς, ο Ραχόι και ο Αναστασιάδης έσωσαν το ευρώ

Το εγκώμιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπλεξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ αναφέρθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι όπως είπε έσωσαν το ευρώ. 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης του 2018, ο κ. Βέμπερ είπε πως το ΕΛΚ είναι περήφανο για όσα έπραξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους πρώην πρωθυπουργούς Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Όλοι αυτοί πήραν τα απαραίτητα μέτρα, έκαναν τα απαραίτητα βήματα και σώσαμε το ευρώ με την πολιτική που εμείς εφαρμόσαμε και δημιουργήσαμε ανάπτυξη», είπε, στρέφοντας τα «βέλη» του προς τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίοι όπως είπε δεν παρουσίασαν μια εναλλακτική πρόταση για το κατά πόσο και πώς θα μπορούσε να αντεπεξέλθει η Ε.Ε. στην πρόκληση που είχε τότε μπροστά της.

«Ξεπεράσαμε δύσκολες εποχές, χωρίς εσένα Ζαν Κλόντ θα ήταν αδύνατο. Υπερασπίστηκες την ενότητα και θέλω να σε ευχαριστήσω γι'' αυτό», είπε ο Βέμπερ. 

Για το Brexit, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη, αλλά το Λονδίνο είναι εκείνο που δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση των αφίξεων των μεταναστών, μέσω της Μεσογειακής οδού, κατά 80% σε σχέση με το 2015. 

AP Photo/Jean-Francois Badias