Lufax Holdings: Ένα «αδικημένο» κινεζικό fintech στην σκιά της Ant και του Jack Ma

Lufax Holdings: Ένα «αδικημένο» κινεζικό fintech στην σκιά της Ant και του Jack Ma

Η Lufax (LU NYSE), είναι κινεζική εταιρεία τύπου fintech, που παρέχει μέσω της ηλεκτρονικής/διαδικτυακής της πλατφόρμας δύο ειδών υπηρεσίες. Η πρώτη είναι η χρηματοδότηση – κυρίως – μικρών επιχειρηματιών και η δεύτερη η διαχείριση των επενδύσεων και της περιουσίας των Κινέζων πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Η Lufax δεν παρέχει η ίδια τη χρηματοδότηση στους πελάτες της, ούτε διαχειρίζεται την περιουσία τους. Μέσω της πλατφόρμας της φέρνει σε επαφή τους πελάτες της με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα τους χορηγήσουν δάνεια, και με τις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσίας που θα επενδύσουν τα χρήματά τους. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η ευκολία χρήσης της πλατφόρμας της, σε συνδυασμό τον μεγάλο αριθμό των τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται, τις δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους – αρκετούς και μεγάλους – ανταγωνιστές της. Ένα άλλο στοιχείο που – σύμφωνα με την εταιρεία – την κάνει πολύ ανταγωνιστική, είναι και το γεγονός πως πέρα από την πλατφόρμα της, διαθέτει και δίκτυο συνεργατών με τους οποίους μπορεί να έλθουν σε επαφή οι πελάτες της.

Η Lufax δημιουργήθηκε το 2011, ελέγχεται κατά 80% περίπου και στηρίζεται ενεργά από τη μεγάλη κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Τα έσοδα της Lufax προέρχονται από την αμοιβή που εισπράττει κάθε φορά που ένας χρήστης της πλατφόρμας της λαμβάνει ένα δάνειο ή αγοράζει κάποιο επενδυτικό προϊόν.

Σύμφωνα με τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 26 Απριλίου, το υπόλοιπο των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω της δικής της πλατφόρμας είναι σχεδόν 89 δισεκατομμύρια δολάρια, 15% παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ ο αριθμός των δανειοδοτηθέντων έφθασε τα 15,1 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 17%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 2,33 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,9% από το αντίστοιχο διάστημα για το 2020 και τα καθαρά κέρδη τα 758 εκατομμύρια, με αύξηση 18,7%. Οι επιδόσεις αυτές ήταν ελαφρά καλύτερες από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης για το υπόλοιπο του 2021 είναι πως τα μεγέθη θα συνεχίσουν να αυξάνονται με παρόμοιο ή και ελαφρά ανώτερο ρυθμό.

Με βάση την τιμή της μετοχής, που αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 13 δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της είναι λίγο πάνω από 31 δισ. δολάρια. Αν τα μεγέθη στο υπόλοιπο του χρόνου εξελιχθούν όπως αναμένει η διοίκηση, η εταιρεία διαπραγματεύεται περίπου 13 φορές πάνω από τα ετήσια καθαρά της κέρδη. Για μία εταιρεία που αναπτύσσεται με ρυθμούς πλησίον του 20% αυτό θεωρείται μάλλον χαμηλό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό και η μετοχή είναι πιο κοντά στα 10 απ’ ότι στα 20 δολάρια είναι η ανησυχία της αγοράς σχετικά με τις πιθανές απαιτήσεις των κινεζικών εποπτικών αρχών, μετά την εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της ακύρωσης της δημόσιας εγγραφής της Ant Financial στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία της Ant, και των βασικών της μετόχων, της Alibaba και του Jack Ma.

Οι σχετικές ανησυχίες έπληξαν τη μετοχή της Lufax από την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το ντεμπούτο της συνέπεσε με τις πληροφορίες περί αλλαγής του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τις κινεζικές εταιρείες τύπου fintech όπως η Lufax και η Ant, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες εξελίχθηκε το σίριαλ με την αναβολή της δημόσιας εγγραφής της Ant και την πίεση που άσκησαν σε αυτή οι κινεζικές αρχές.

Από τότε μέχρι και τώρα, οι επενδυτές φοβούνται η Lufax θα αντιμετωπίσει προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της Ant. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές. Η Lufax είχε περιγράψει ήδη στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αρχικής δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τις αλλαγές που σχεδίαζαν οι αρχές στην Κίνα.

Την 30η Οκτωβρίου, που ήταν η μέρα έναρξης της διαπραγμάτευσης στο NYSE, οι νέοι μέτοχοι της Lufax γνώριζαν ήδη πως ενόψει αυτών των αλλαγών, η εταιρεία σχεδίαζε να αυξήσει το ύψος των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων από 2% σε 20% του συνολικού ύψους δανείων που έχουν λάβει οι πελάτες της. Μάλιστα, στις προχθεσινές της ανακοινώσεις της επισήμανε πως έχει ήδη ολοκληρώσει το μισό αυτής της διαδικασίας. Σε αντίθεση με την Lufax, η Ant δεν είχε προετοιμάσει τους επενδυτές για τις αντίστοιχες κινήσεις στις οποίες θα έπρεπε να προβεί.

Επίσης, παρότι και οι δύο είναι εταιρείες fintech, δεν κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τα δάνεια που δίνονται μέσω της Lufax κατευθύνονται κυρίως σε μικρούς επιχειρηματίες και δεν ενοχλούν τις εποπτικές αρχές, σε αντίθεση με αυτά που δίνονται μέσω της Ant, τα οποία έχουν περισσότερο καταναλωτικό χαρακτήρα.

Η Lufax είχε ασχοληθεί παλαιότερα με τέτοιου τύπου δάνεια αλλά έχει πλέον αποσυρθεί από αυτόν τον τομέα. Επίσης, η μητρική εταιρεία της Lufax, η ασφαλιστική Ping An, είναι πολύ πιο συντηρητική και συνεργάζεται αρμονικά με τις κινεζικές αρχές.

Αδικείται λοιπόν η Lufax από την τάση της αγοράς να τη συγχέει με την Ant; Η απάντηση είναι μάλλον καταφατική.

Όσο πιο γρήγορα σταματήσει αυτή η επενδυτική σύγχυση, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει προς το καλύτερο και η πορεία της μετοχής της Lufax, η οποία ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την τιμή των 13,5 δολαρίων,  στην οποία οι νέοι μέτοχοι αγόρασαν 175 εκατομμύρια μετοχές. Καιρός είναι να πάρουν και αυτοί κάτι.       

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.