Κύπρος - Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας

Κύπρος - Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας

Στη Ρωσία μετέβη σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Αλεξέι Οβερτσούκ, καθώς και με τον Ρώσο Υπ. Οικονομικών Αλεξέι Ζαζάνοφ, σημειώνοντας πως είναι μια σημαντική συμφωνία και αμοιβαία προς το συμφέρον των δύο κρατών. 

Η τελική διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ξεκινήσει στις 12.00 στη Μόσχα. 

Άγνωστο είναι ακόμα τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία καθώς η Ρωσία πριν λίγες μέρες εξήγγειλε την μονομερή καταγγελία της συμφωνίας που βρισκόταν σε ισχύ. Εντός της ημέρας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για το ποιοι όροι έχουν γίνει αποδεκτοί από τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι ακυρώνει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών, αφού οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας απέτυχαν, αιφνιδιάζοντας την κυπριακή πλευρά, που θεωρούσε ότι το ζήτημα βρισκόταν ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Η Ρωσία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση θα ενθαρρύνει ρωσικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Με την οικονομία της Ρωσίας να πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορονοϊού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει τον Μάρτιο φόρο 15% σε όλες τις πληρωμές τόκων και μερισμάτων που φεύγουν από τη Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021. Παράλληλα, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα αποχωρούσε μονομερώς από συμφωνίες με χώρες που δε θα αποδέχονταν τις προτάσεις της.