ΓΔ: 827,06 2,04 (0,25 %)

Τζίρος: 49,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1954η
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 827,06 2,04 (0,25 %)

Τζίρος: 49,44 εκατ. €   RT

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων - Χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων - Χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Eurokinissi

Το «πράσινο φως» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η δημιουργία του ταμείου ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ταμείο αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία στις 21 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων, ως μέρος της συνολικής αντίδρασης της ΕΕ στο ξέσπασμα της πανδημίας. Είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που είχαν συμφωνηθεί για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις χώρες της ΕΕ.

Το ταμείο θα δίνει εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις. Τις συναλλαγές του θα τις εγγυώνται από κοινού οι συμμετέχουσες χώρες μέσω των προϋπολογισμών τους. Οι συνεισφορές στο ταμείο από τις χώρες - μέλη ανέρχονται συνολικά στα 25 δισ. ευρώ και η συνεισφορά κάθε μίας χώρας είναι ανάλογη με τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η διαχείριση του ταμείου θα γίνεται από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Oι χώρες θα συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του ταμείου μέσω μίας επιτροπής, η οποία θα αποφασίζει για τη χρήση των εγγυήσεων. Το ταμείο θα είναι προσωρινό και θα μπορεί να εγγυάται δάνεια που θα έχουν χορηγηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.