Κληρώνει το απόγευμα για τα πετρέλαια σε Κρήτη και Ιόνιο

Κληρώνει το απόγευμα για τα πετρέλαια σε Κρήτη και Ιόνιο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ελάχιστες ώρες απομένουν για να γίνει γνωστό ποιοι πετρελαϊκοί παίκτες έδωσαν το παρών στους διαγωνισμούς παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Πέρα από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ στην Κρήτη ενδιαφέρον υπάρχει και από την ιταλική Eni, ενώ για το Ιόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ θα καταθέσουν προσφορά μαζί με κάποιον ξένο παίκτη του κλάδου. Ακόμη, σταθερό ενδιαφέρον υπάρχει και από την ισπανική Repsol. Στο Ιόνιο, η Energean Oil & Gas, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου, είχε κινήσει τη διαδικασία.

Τόσο σε Ιόνιο, όσο και σε Κρήτη, είναι αρκετές οι πετρελαϊκές που έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό παραχώρησης των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.

Την περασμένη Πέμπτη είχαν δώσει το παρών συνολικά τέσσερις εταιρείες: Exxon Mobil, Total, ΕΛΠΕ, Repsol, και Energean Oil & Gas.

 

Φωτογραφία: Ιntime