Κάτω από το 2% το 10ετές μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Κάτω από το 2% το 10ετές μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Ράλι στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σημειώνεται στις συναλλαγές της Πέμπτης μετά την απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει το όριο του 33% στο QE, που ανοίγει το δρόμο για απεριόριστο τύπωμα χρήματος. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έως και κάτω του 2% καταγράφοντας πτώση 18%, μετά από μία περίοδο 2 εβδομάδων που οι ελληνικοί τίτλοι είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί στο 1,44%, του ισπανικού στο 0,76% και του πορτογαλικού στο 0,88%.

Η νομική γνωμάτευσης που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες επιτρέπει στην ΕΚΤ να καταργήσει τους περιορισμούς που η ίδια είχε θέσει ως προς το ποσοστό των κρατικών ομολόγων μιας χώρας που μπορούσε να αγοράσει στο πλαίσιο του QE. Επειδή το «QE πανδημίας» των 750 δισ. ευρώ σύντομα θα κρινόταν αναποτελεσματικό αφού για την Ιταλία, για παράδειγμα, η ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στο 33% του χρέους της, η απόφαση θεωρείται αναμενόμενη. Παρ’ όλα αυτά, ανοίγει το δρόμο για απεριόριστο QE και αυτό προκαλεί τις εισροές κεφαλαίων στα ομόλογα της Ευρωζώνης.