Καταρρέει η μετοχή της Renault, υποψίες για παραποίηση ρύπων

Καταρρέει η μετοχή της Renault, υποψίες για παραποίηση ρύπων

Βουτιά έως 20% καταγράφουν σήμερα στο Παρίσι οι μετοχές της Renault, έπειτα από δημοσίευμα που αναφέρει ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας υπό της υποψίες απάτης στις δοκιμές ρύπων.

Οι απώλειες της μετοχής που έφτασαν ακόμα και στο 23% νωρίτερα είναι οι μεγαλύτερες σε διάστημα 17 ετών. Αυτή τη στιμγή η μετοχή υποχωρεί σε ποσοστό περί του 11%.

Όπως μετέδωσε το AFP, στελέχη των γαλλικών αρχών κατά της διαφθοράς εισέβαλαν σε αρκετές μονάδες παραγωγής και κατάσχεσαν υπολογιστές, υποδηλώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα σχετικά με το αν η Renault έχει παραποιήσει εκπομπές ρύπων στα οχήματά της.

Αντιπρόσωποι από τις υπηρεσίες διαφθοράς του υπουργείου Οικονομίας επισκέφθηκαν μονάδες της Renault που σχετίζονται με τη δοκιμή προτύπων και την πιστοποίηση κινητήρων, δήλωσε στο Bloomberg ο Florent Grimaldi, του συνδικάτου CGT, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Agence France-Presse.

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων, η μετοχή της Peugeot σημειώνει πτώση 8,5% στο Παρίσι, ενώ η BMW στη Γερμανία υποχωρεί 3,2%, η Daimler 5,2% και η Volkswagen καταγράφει απώλειες 3,8%. 

Επιβεβαιώνει η εταιρεία

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές που ασχολούνται με υποθέσεις εξαπάτησης εξετάζουν τον τρόπο που η εταιρία χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκπομπής ρύπων, διεξάγοντας έρευνα στα ανταλλακτικά και στις εργοστασιακές της μονάδες, συμπληρωματικά αυτής που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η Renault είπε ότι οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν εντόπισαν «καμία ένδειξη συστήματος αναστολής (defeat device) στα οχήματα της Renault».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε αφού συνδικαλιστές αποκάλυψαν ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε γραφεία της εταιρίας, κάτι που οδήγησε τη μετοχή της Renault σε πτώση άνω του 20%.

Πέρυσι, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε λογισμικό συστήματος αναστολής για να αποκρύψει το επίπεδο τοξικών εκπομπών από κάποια πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ, οδηγώντας στη διενέργεια ερευνών και σε άλλες χώρες.