Καταρχήν συμφωνία Κομισιόν - Ιταλίας για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi

Καταρχήν συμφωνία Κομισιόν - Ιταλίας για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε σε αρχική συμφωνία με τις ιταλικές αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena, ενημέρωσε σήμερα το αρμόδιο όργανο της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν δήλωσε ότι συμφώνησε καταρχήν για την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της τράπεζας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα κριτήρια, όπως η εξασφάλιση της κερδοφορίας της.

Η κίνηση αυτή «θα επιτρέψει στην Ιταλία να εισφέρει κεφάλαια στη Monte dei Paschi για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, περιορίζοντας ταυτόχρονα την επιβάρυνση των ιταλών φορολογουμένων», ανέφερε σε δήλωσή της η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Σημειώνεται ότι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είχε 26 δισεκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτα χρέη στο τέλος του περασμένου έτους και είχε αναφερθεί ότι βρισκόταν σε εμπιστευτικές συνομιλίες με εγχώριο fund και ομάδα επενδυτών για την πώληση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων δανείων» της.

Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, με έδρα στην πόλη της Σιένα στην Τοσκάνη,  εμφανίστηκε στην πιο αδύναμη θέση στα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών τον περασμένο Ιούλιο και ζήτησε κρατική διάσωση προκειμένου να καλύψει έλλειμμα κεφαλαίου ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά την αποτυχία της να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά τον Δεκέμβριο.

Τέλος, η Κομισιόν δήλωσε ότι η συμφωνία εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Monte dei Paschi είναι φερέγγυα και ότι ιδιώτες επενδυτές συμφωνούν να αγοράσουν το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων δάνείων» της τράπεζας.