Καλώδια που συνδέουν επενδυτές με κέρδη

Καλώδια που συνδέουν επενδυτές με κέρδη

Η είδηση πέρασε σχετικά κάτω από το radar αλλά οι διορατικοί έπιασαν γρήγορα το μήνυμα: Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ενέργειας στις ΗΠΑ θα στοιχήσει περισσότερο από 2 τρισ. δολάρια. Η παλαιότητα του δικτύου και η ένταση της ζήτησης επιβάλλουν την ανανέωση των υφιστάμενων υποδομών στο ηλεκτρικό δίκτυο με καλώδια μεγαλύτερης χωρητικότητας που θα αυξήσουν τη σταθερότητα των δικτύων και την ασφάλεια της μεταφοράς ενέργειας.

Αν κρίνουμε από την προκήρυξη άλλων σχετικών διαγωνισμών στο παρελθόν στις ΗΠΑ η ανάθεση αυτών των έργων θα γίνει αφενός σε εταιρίες που θα δώσουν την καλύτερη τεχνική και οικονομική προσφορά αφετέρου σε όσες εταιρίες έχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Αμερικανικό έδαφος.

Εσχάτως μια ελληνική εισηγμένη βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καλωδίου. Πρόκειται για την Hellenic Cables θυγατρική της εισηγμένης Cenergy η οποία προτίθεται σε συνεργασία με τον δανέζικο κολοσσό στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, Orsted, να κατασκευάσει στην πολιτεία του Mέριλαντ, εργοστάσιο ανάλογο με αυτό που κατέχει από την εξαγορά της Fulgor. Η επένδυση ήταν προαπαιτούμενο για την ανάθεση των off-shore πάρκων της πολιτείας τα οποία κέρδισε η δανέζικη Ørsted. Τώρα η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού η δυναμικότητα του εργοστασίου αναμένεται να αξιοποιηθεί με τα νέα έργα που θα προκηρυχθούν στην Αμερικανική επικράτεια.

Παρά την συνεχή παράδοση έργων και την δραστηριότητα ρεκόρ για το 2021 το ανεκτέλεστο παραμένει σταθερά πάνω από το 1 δις ευρώ. Πέρα από το κλάδο των καλωδίων η Cenergy είναι από τις λίγες εταιρίες παγκοσμίως που έχει την τεχνική υποδομή κατασκευής σωλήνων μεταφοράς υδρογόνου κλείνοντας ήδη φέτος τις πρώτες παραγγελίες παράδοσης στην Αυστραλία. Παράλληλα η εταιρία προσανατολίζεται στη δημιουργία μονάδας κατασκευής πυλώνων και άλλων εξαρτημάτων που θα υποστηρίξουν κατασκευές off-shore αιολικών πάρκων, μιας εξαιρετικά σύνθετης και απαιτητικής τεχνικά υποδομής που απαιτείται για την σταθερότητα των μονάδων στη θάλασσα, υπό την προϋπόθεση της ένταξης της επένδυσης αυτής στις εμβληματικές επενδύσεις, τη χρηματοδότησή της μέσω του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και την ολοκλήρωση του πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μάλιστα η επένδυση αυτή ενδέχεται να λάβει εθνικές ή ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αφού αφορά πράσινη ενέργεια.

H διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται στις 27 φορές τα περυσινά κέρδη τα οποία περιέχουν και το πρόστιμο anti-dumbing στις ΗΠΑ (14 εκατ. δολάρια) ενώ για την φετινή χρήση οι εκτιμήσεις θέλουν την σχέση να πέφτει στις 12 φορές. Τα αποτελέσματα της εταιρίας για το α’ τρίμηνο του 2022 θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Πέμπτης ενώ η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές θα λάβει χώρα την Παρασκευή.

Μια εταιρία λοιπόν που έχει επενδύσει στο αύριο. Όχι μόνο σε εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας αλλά στο υδρογόνο και την ένωση των πράσινων δικτύων ενέργειας. Το μέλλον της ανήκει όχι μόνο επιχειρηματικά αλλά και χρηματιστηριακά.

Πώς εξελίσσονται τα αποτελέσματα την Cenergy

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή