8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Κ.Παπαμαντέλλος (RWE) : Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ το έτος στην πράσινη μετάβαση

Κ.Παπαμαντέλλος (RWE) : Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ το έτος στην πράσινη μετάβαση

Η RWE επενδύει κάθε χρόνο 5 δισ.ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμβάλει στην πράσινη μετάβαση. Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ενέργεια, καθώς υπάρχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα, το κατάλληλο κλίμα και ανθρώπινο δυναμικό. Για να επιταχυνθούν όμως οι επενδύσεις πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση προς την ύπαρξη ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για το υδρογόνο, τις μπαταρίες και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Κώστα Παπαμαντέλλου, Global Heald of Energy Transition Investments στην RWE στο Reiventing Greece που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

O ίδιος σημείωσε την αξία των επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς «μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια όταν είναι ακριβή και να τη διοχετεύσουμε όταν είναι φθηνή», ενώ επεσήμανε πως «υπάρχουν εταιρείες που κρύβουν μεγάλη αξία. Για παράδειγμα επενδύσαμε στην αποθήκευση ενέργειας σε μια εταιρεία στη Βόρεια Αμερική και σήμερα είναι εισηγμένη».

Ο κ. Παπαμαντέλλος ανέφερε πως χρειάζονται περισσότερες και σταθερές ρυθμίσεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Παράλληλα, σημείωσε πως το υδρογόνο είναι ένας κλάδος που χρειάζεται μεγαλύτερη ρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς είναι σημαντικό για την πράσινη μετάβαση που συντελείται.

Επεσήμανε, τη σύνδεση μεταξύ πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. «Οι εταιρείες λογισμικού διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι πίσω από κάθε έργο. Η Ελλάδα νομίζω σε αυτό τον τομέα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό».

Τέλος, σημείωσε πως για να αναπτυχθεί το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και να προωθηθεί η καινοτομία, χρειάζεται χρηματοδότηση, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν εταιρείες που δεν εξυπηρετούν μόνο την ελληνική αγορά, αλλά να μπορέσουν να γίνουν παγκόσμιοι παίχτες.