Ιταλία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την UniCredit για τη Monte Dei Paschi

Ιταλία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την UniCredit για τη Monte Dei Paschi

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας εργάζεται για την εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει η UniCredit για πιθανή εξαγορά της Monte dei Paschi προκειμένου η κυβέρνηση της χώρας να «ξεφορτωθεί» την προβληματική κρατική τράπεζα.

Παρά την έλλειψη σημαντικής προόδου στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να βλέπει την UniCredit ως την καλύτερη επιλογή για τη Monte dei Paschi (MPS), ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου η ζημιογόνα τράπεζα, όπως έχει συμφωνήσει να πράξει για να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής μετοχών στην οποία θα συμμετάσχει ο αγοραστής.

Για να προσελκύσει επενδυτή, η Ρώμη εξετάζει την παροχή μιας σειράς κινήτρων, ενώ προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει το κύριο εμπόδιο – τα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμείς νομικές αξιώσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η MPS ύστερα από χρόνια κακοδιαχείρισης.

Η Ρώμη έχει επίσης συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2021  κίνητρα για την προώθηση των συγχωνεύσεων επιτρέποντας στις τράπεζες να χρησιμοποιούν προηγούμενα ζημιογόνα έτη ώστε να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Η Ιταλία έχει ήδη διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για την MPS, ποσό το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τουλάχιστον μέρος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα χρειαστούν, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ, ευρώ εξαιτίας των λαθών στην εκκαθάριση δανείων και στις προβλέψεις για νομικούς κινδύνους.