Ισπανία: Η εξαγορά της Bankia από την Caixabank δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας

Η εξαγορά της Bankia από την Caixabank δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας

H Caixabank συμφώνησε να αγοράσει την κρατική Bankia έναντι 4,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία, κίνηση που καταδεικνύει την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η συγχώνευση δημιουργεί τη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα με βάση το ενεργητικό, με συνολική αγοραία αξία μεγαλύτερη από 16 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρχουν ετήσιες εξοικονομήσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τραπεζών.

Η κρίση του κορονοϊού ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εν μέσω αύξησης των «κόκκινων» δανείων και χαμηλών επιτοκίων -ρεκόρ.

Η ιταλική Intesa Sanpaolo εξαγοράζει την Unione di Banche Italiane και η ισπανική Sabadell έχει επίσης πραγματοποιήσει ανεπίσημες συζητήσεις για μία ενδεχόμενη συγχώνευση.

Η Caixabank και η Bankia δεν διευκρίνησαν σήμερα πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν ή πόσα καταστήματα θα κλείσουν, αλλά το βασικό σωματείο της χώρας CCOO φοβάται μεγάλες περικοπές από την ενοποιημένη τράπεζα που έχει περισσότερα από 6.300 καταστήματα και πάνω από 51.000 εργαζόμενους στην Ισπανία.

Η συμφωνία περιγράφεται ως συγχώνευση, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαγορά από την Caixabank, η οποία έχει σχεδόν τριπλάσια αγοραία αξία από τη Bankia και είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή με βάση το ενεργητικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Caixabank θα καταβάλει 0,6845 ευρώ για κάθε μετοχή της Bankia, αποτιμώντας την σε 1,41 ευρώ.

Πρόκειται για μία τιμή κατά 20% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Bankia στις 3 Σεπτεμβρίου, πριν γίνουν γνωστές οι συζητήσεις για συγχώνευση, ή 28% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων τριών μηνών.