Νέους δασμούς $11 δισ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα επιβάλλει ο Ντ. Τραμπ

Νέους δασμούς $11 δισ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα επιβάλλει ο Ντ. Τραμπ

Νέους δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων προανήγγειλε ο αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την απόφασή της για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Σε ένα tweet ο Ντ. Τραμπ ανέφερε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σημειώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα θα επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας $11 δισ.!».

Και συνεχίζει: «Η ΕΕ έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!».

Οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο έδωσαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν οι πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις κρατικές ενισχύσεις που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε διαμάχη αναφορικά με ισχυρισμούς, και από τις δύο πλευρές, για παράνομη βοήθεια στις εταιρίες Boeing και Airbus. Ο ΠΟΕ έκρινε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα, και τους ζήτησε να σταματήσουν την πρακτική αυτή διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις.