Ινδία: Απαγόρευση 43 επιπλέον εφαρμογών λόγω της διαμάχης με την Κίνα

Ινδία: Απαγόρευση 43 επιπλέον εφαρμογών λόγω της διαμάχης με την Κίνα

Η Ινδία απαγόρευσε 43 εφαρμογές κινητών την Τρίτη, μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου Aliexpress της Alibaba Group, σε ένα νέο κύμα ψηφιακών κυρώσεων με στόχο την Κίνα μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι 43 κυρίως κινεζικής προέλευσης εφαρμογές, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες εφαρμογές γνωριμιών, απειλούν την «κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας» σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Τεχνολογίας.

Η Ινδία είχε νωρίτερα απαγορεύσει πάνω από 170 εφαρμογές, υποστηρίζοντας ότι συλλέγουν και διανέμουν δεδομένα χρηστών και θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή για το κράτος.

Οι κινήσεις αυτές δρομολογήθηκαν αφού 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με κινεζικά στρατεύματα τον Ιούνιο στα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ινδία δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά στην απαγόρευση.

Η κίνηση αυτή είναι ένα ακόμη εμπόδιο για τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Alibaba, που αναγκάζεται να αναστείλει τις επενδύσεις του σε ινδικές εταιρείες.

Η μαζική απαγόρευση εφαρμογών αποθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Bytedance και η Tencent, που είχαν φιλοδοξίες ανάπτυξης στη χώρα της Νότιας Ασίας, η οποία όμως επιχειρεί να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου στην ακμάζουσα ψηφιακή της οικονομία.