Η ζυγαριά της «επόμενης μέρας» στο ΧΑ

Η ζυγαριά της «επόμενης μέρας» στο ΧΑ

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Αν και στενοχώρησε πολλούς, το πτωτικό σερί των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων του Αυγούστου, δεν έπεσε και ως κεραυνός εκ αιθρία. Με το διεθνές περιβάλλον να έχει γυρίσει αρνητικά, την αγορά να αναμένει τις εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών αλλά και το ίδιο το χρηματιστήριο να προέρχεται από μία ...ογκώδη άνοδο, οι βάσεις για τη διόρθωση είχαν εκ των πραγμάτων τεθεί. Έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις συνεδριάσεις που ξεκινούν από σήμερα (και με τα μάτια στραμμένα ...βαθιά στον Σεπτέμβριο) προκειμένου να διαπιστωθεί το βάθος της διόρθωσης και να καταγραφεί η προοπτική ενός comeback.

Το “ταμείο” του πρώτου 15ήμερου του Αυγούστου ήταν πράγματι απογοητευτικό: Πτώση 12% για τον γενικό δείκτη, 25,5% για τις τράπεζες και σημαντική κάμψη για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 2.212 στις 1.949 μονάδες.

Οι αναλυτές που θεωρούν την διόρθωση ως εν πολλοίς αναμενόμενη, την αποδίδουν στο πολύμηνο ανοδικό ράλι που είχε προηγηθεί. Το χρηματιστήριο είναι για τους γνώστες του ένα προεξοφλητικός μηχανισμός και η προσδοκία της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, με μία κυβέρνηση σαφώς φιλικότερη προς τις επενδύσεις και το επιχειρείν, υποστήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον και τις ανοδικές συνεδριάσεις, καθ όλη την εαρινή περίοδο και μέχρι τις εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού.

Η αγορά θα χρειαστεί πλέον νέα “καύσιμα” για να τροφοδοτήσει μια επόμενη ανοδική φάση. Και το νέο μείγμα δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα δεδομένα των επιχειρήσεων αλλά μια σειρά παραγόντων που ξεκινούν από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο για να φτάσουν στις διεθνείς εξελίξεις.

Πέραν της ανάγκης νέων “καυσίμων” αυτό που ανησυχεί πολλούς από τους αναλυτές αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διόρθωσης και ιδίως τις πληροφορίες που αναφέρουν την ύπαρξη πολλών (ξένων κυρίως) επενδυτών που κινούνται ακόμη προς την έξοδο προκειμένου να να κάνουν το ταμείο των κερδών που αποκόμισαν το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, με τον Γενικό Δείκτη να έχει σπάσει προς τα κάτω το “φράγμα” των 800 μονάδων και να έχει ήδη γυρίσει στα επίπεδα του περασμένου Μαίου, το πρώτο ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα ανάχωμα στο επίπεδο των 750 μονάδων ή πέριξ αυτών.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα έρθει σε πρώτη φάση από τη στάση των πωλητών, αλλά και το διεθνές περιβάλλον. Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η υφεσιακή πορεία της Γερμανίας, η Ιταλία και η Αργεντινή διαμορφώνουν παράγοντες με αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική αγορά, και χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αποτιμηθούν με ακρίβεια.

Και μόνο η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, για πρώτη φορά από το 2007, ενέτεινε τους φόβους για ύφεση, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις τη Wall Street. Και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου, το ΧΑ κινδυνεύει να βρεθεί μεταξύ των διεθνών συμπληγάδων που διαμορφώνονται από το αμερικανικό μέτωπο, το ευρωπαικό πρόβλημα και την “απειλή” της Αργεντινής.

Απαντήσεις, όμως στο ίδιο ερώτημα θα έρθουν και από το εσωτερικό μέτωπο. Η αγορά που ήδη “βλέπει” τη στροφή της νέας κυβέρνησης σε μία σαφώς φιλοεπενδυτική πολιτική, αναμένει και τα πρώτα δείγματα γραφής της απέναντι στα κρίσιμα θέματα της οικονομίας. Η πορεία του σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων” και οι επαφές που θα έχει σχετικά ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα, θα ειναι καταλυτική για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Ιδιαίτερα δε, για να αποσοβηθούν και οι πιέσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν “θέμα” από τις short θέσεις διαφόρων hedge funds.

Από τους ανθρώπους της αγοράς, δεν διαλάθει της προσοχής ότι τα hedge funds έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διόρθωση του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου. Όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στο σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μένει, επομένως, να φανεί και η διάρκεια των κινήσεών τους.

Αντίθετα οι μακροπρόθεσμοι “παίκτες” εξακολουθούν να ποντάρουν στα δεδομένα των μετοχών της “μεγάλης κατηγορίας”.

Την περασμένη Παρασκευή για παράδειγμα, ενδεικτικές ήταν οι αντιστάσεις μετοχών όπως η Αεροπορία Αιγαίου, η Μυτιληναίος, η Coca Cola, η Ελλάκτωρ και ο ΑΔΜΗΕ που “γύρισαν” εν μέσω αρνητικού περιβάλλοντος.

Για πολλούς αναλυτές, πέραν των τραπεζών, και η αντίδραση των blue chips θα είναι καθοριστική για τις επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα καθώς η εγχώρια επενδυτική ψυχολογία παραμένει θετική και πολλές μετοχές της υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Αναλύσεις, φέρνουν τις τιμές στόχους για τους πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα κατά μέσο όρο 15% υψηλότερα από τα σημερινά, ενώ σημειώνουν και την “ανθεκτική” πορεία επιλεγμένων μετοχών της μέσης κεφαλαιοποίησης που δεν είναι εκτεθειμένες σε ξένα funds.

Τα θετικά σενάρια, εκτός από τα περιθώρια ανόδου, βλέπουν επίσης τις χαμηλές αποτιμήσεις (των εκλεκτών) μετοχών, και θεωρούν ότι το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον δεν έχει πληγεί κατά τρόπο που να βλάψει μακροπρόθεσμα την ελληνική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, οι συντηρητικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος (και υπομονή) για τον επόμενο κύκλο.