Η νέα πραγματικότητα των επόμενων 12 μηνών

Η νέα πραγματικότητα των επόμενων 12 μηνών

Σε ένα περίεργο περιβάλλον αναμονής του εμβολίου και του τέλος της πανδημίας καλούνται να προσαρμοστούν καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι μία περίοδος κατά την οποία αναμένονται τεράστιες αλλαγές σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας, πάντα με βάση τις προβλέψεις των ειδικών. Όμως την ίδια ώρα, διανύουμε μία εποχή κατά την οποία οι προβλέψεις δοκιμάζονται και αμφισβητούνται από την ίδια την πραγματικότητα και μάλιστα καθημερινά από τη στιγμή που η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.

Ωστόσο, όταν ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο προειδοποιεί για το «μεγάλο rebalancing» που μπορεί να μετακινήσει τις τεκτονικές πλάκες των αγορών, η ανάλυση έχει τη σημασία της. Μετά από σχεδόν 7 μήνες πανδημίας, η HSBC εκτιμά -στην έκθεσή της για το τριμηνιαίο outlook- ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σήμερα στη δεύτερη και πιο επίπεδη φάση μιας ανάκαμψης τύπου swoosh (όπως το λογότυπο της Nike). Μία ανάπτυξη, δηλαδή, που δεν είναι το ίδιο απότομη με την πτώση αλλά σταδιακή και θα κρατήσει έως το 2022.

Σε αυτή τη φάση η ανάπτυξη θα είναι πιο ήπια και θα φέρει σημαντικές αλλαγές. Ο οίκος υποθέτει ότι η οικονομία θα λειτουργεί στο 90%-95% των προ κορονοϊού επιπέδων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει εκεί που βρισκόταν τον περασμένο Φεβρουάριο προς τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να περιμένουμε για το επόμενο έτος σύμφωνα με τον παγκόσμιο επικεφαλής ανάλυσης της HSBC, Τζόζεφ Λιτλ:

Οι υπηρεσίες θα κρίνουν την ανάκαμψη: Για να δούμε την ανάκαμψη να ανεβάζει ταχύτητα θα πρέπει να δούμε και τον κλάδο των υπηρεσιών να ανακάμπτει δυναμικά, καθώς η περαιτέρω ώθηση της ανάκαμψης εξαρτάται πιο πολύ πλέον από τις δαπάνες στις υπηρεσίες. Όμως ο συγκεκριμένος κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Επομένως, αν δεν δούμε τα περιοριστικά μέτρα να υποχωρούν δεν θα πρέπει να περιμένουμε και ουσιαστική ανάκαμψη.

Περίοδος αναιμικής ανάπτυξης: Όσο ο κορονοϊός καλπάζει, τα ποσοστά ανεργίας θα παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και ο κόσμος θα επιλέγει να αποταμιεύει αντί να δαπανά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας λένε ότι μπροστά μας έχουμε μία μακρά περίοδο χαμηλής οικονομικής παραγωγής.

Πακέτα στήριξης: Ο πιο κρίσιμος παράγοντας για το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί το σενάριο της HSBC είναι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ήδη λάβει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και των επίσης χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα, είναι πολύ πιθανό στις ανεπτυγμένες οικονομίες να αποσυρθούν αρκετά πρόωρα τα μέτρα στήριξης για πολιτικούς και άλλους λόγους.

Το «μεγάλο rebalancing»: Τα κρατικά ομόλογα ήταν χρήσιμα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια την τελευταία δεκαετία ωστόσο οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις θα… διώξουν τους επενδυτές προς άλλα assets. Για να γίνει ανθεκτικό ένα χαρτοφυλάκιο θα μπορούσαν οι επενδυτές να επιλέξουν ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό και κάποια εμπορεύματα όπως ο χρυσός.

Εξωτικές επενδύσεις: Το περιβάλλον μακροοικονομικών εμποδίων και χαμηλών αποδόσεων προσφέρει μία ευκαιρία στους μακροπρόθεσμους επενδυτές να τοποθετηθούν σε σχήματα private equity και venture capital που εστιάζουν στην Ασία και στην τεχνολογία αλλά και σε πιο «εξωτικά» ομόλογα, όπως ασιατικά εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων ή κινεζικά κρατικά ομόλογα.