8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Η μεγάλη επιστροφή των επενδυτών στις κατοικίες

Η μεγάλη επιστροφή των επενδυτών στις κατοικίες

Με την πανδημία να μην απειλεί, πια, σε τόσο μεγάλο βαθμό, τον τουρισμό και τη ζήτηση για κατοικίες, οι επενδύσεις στα οικιστικά ακίνητα βαίνουν αυξανόμενες, βγαίνοντας από μία μεγάλη περίοδο αδράνειας.

Το πρόσταγμα, έδωσε, χθες, και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου που έκανε γνωστό ότι στην πρώτη πενταετία της επένδυσης θα κατασκευαστούν 1.000 κατοικίες «που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό» και οι οποίες δεν προβλέπονταν από το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης. Η αλλαγή πλάνων υπαγορεύθηκε, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, λόγω της μεγάλης ζήτησης για τις κατοικίες που σχεδιάζει η Lamda στο Ελληνικό.

Σταδιακή επιστροφή της ζήτησης για χρήση κατοικίας εντοπίζουν και όσοι επενδύουν στο κέντρο της Αθήνας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, η τάση, της μετασκευής κενών κτιρίων σε κατοικίες έχει επιστρέψει.

Κι αυτό όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των προοπτικών του ελληνικού real estate στην εποχή μετά την πανδημία, αλλά κι εξαιτίας της σταδιακής μετατροπής της ελληνικής πρωτεύουσας σε τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, στόχο που υπηρετεί και η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό), την απουσία κατοικιών με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο κέντρο της Αθήνας και βέβαια, τις χαμηλές τιμές των ελληνικών ακινήτων.

Η κατοικία, λοιπόν, ανακτά, την κυριαρχία της στο κέντρο, όπου νέα ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών σχεδιάζονται ή έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί.

Νέες κατοικίες

Όσοι επενδύουν σε κατοικία στο κέντρο της Αθήνας έχουν στο νου τους, κυρίως, τη δημιουργία επιπλωμένων διαμερισμάτων με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους. Ενδεικτικά, στην οδό Αιόλου ισραηλινών συμφερόντων εταιρία, που έχει αγοράσει σημαντικό αριθμό αναξιοποίητων ακινήτων, έχει μετατρέψει κτίριο γραφείων σε συγκρότημα κατοικιών.

Επίσης, στην οδό Διπύλου κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, τεχνική εταιρία προχωράει σε αλλαγή χρήση επαγγελματικού κτιρίου σε κατοικίες, οι οποίες, λόγω της κομβικής τοποθεσίας του ακινήτου, πρόκειται να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Η λίστα που... αυγατίζει περιλαμβάνει νέα projects στο Μετς, όπου κτίριο γραφείων μετατρέπεται σε κατοικίες με εμβαδόν 570 τ.μ., αλλά και στους Αμπελόκηπους όπου developers κατασκευάζει από το μηδέν δεκαόροφη πολυκατοικία.

Επίσης, στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Αθήνα, σε συγκρότημα επιπλωμένων δωματίων μετατρέπεται κτίριο γραφείων που ανήκει σε κατασκευαστική εταιρία.

Τα ξενοδοχεία

Μιλώντας για κατοικία, δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν τα νέα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης.

Στις νέες, λοιπόν, αναμενόμενες, αφίξεις ανήκει το δεύτερο στην Ελλάδα ξενοδοχείο, 200 δωματίων, με το σήμα Moxy που σχεδιάζει ο αμερικανικός όμιλος Marriott. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, αποτελώντας επένδυση 20 εκατ. ευρώ που υλοποιούν από κοινού η Dimand, η Prodea Investments και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το κτίριο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στη Λέσχη Αξιωματικών. Η περίοδος μίσθωσης είναι 25 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 25 χρόνια.

Σε σύγχρονο ξενοδοχείο, κατά πάσα πιθανότητα το 2022, θα μετατραπεί και το κτήριο (πρώην Εσπέρια), επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, που έχει εκμισθωθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους φιλοξενίας του Ισραήλ Fattal Hotels. Θα ανοίξει ως NYX Athens by Leonardo, ύστερα από την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο Φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την λειτουργία του το νέο, πέντε αστέρων, boutique hotel “Xenodocheio Milos” που κατασκευάζει η Intrakat στο νεοκλασικό κτίριο πίσω από την Παλιά Βουλή, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 4.400 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο, 5 ορόφους και 2 υπόγεια ενώ είναι δυναμικότητας 43 κλειδιών. Το κτήριο διαμορφώνεται από δύο «δίδυμα» διατηρητέα κτίρια που ενοποιούνται από μια μεταγενέστερη γυάλινη προσθήκη στους τελευταίους ορόφους και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Η Intrakat έχει μισθώσει τα ακίνητα από το 2017 προς εκμετάλλευση για διάστημα είκοσι ετών.

Δυναμικό «παρών» δίνει και η Brown Hotel. Η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία εγκαινιάζει το προσεχές διάστημα τα ξενοδοχεία Lighthouse Athens, Brown Spices, Theodore House και House Sans Rival,. Το επενδυτικό πλάνο της Brown Hotels περιλαμβάνει συνολικά 24 ξενοδοχεία και θέρετρα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης. Μετά την ολοκλήρωση, η Brown Hotels Collection θα αριθμεί περίπου 2.100 δωμάτια σε όλη την Ελλάδα και τα νησιά και στην Κύπρο.