Η κυβέρνηση θα αποπληρώσει ακόμα 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2020

Η κυβέρνηση θα αποπληρώσει ακόμα 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2020

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής του ακριβού δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει εντός του 2020 να αποπληρώσει ένα ακόμα τμήμα από το δάνειο που χορηγήθηκε στη χώρα μας από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποπληρωμή περίπου 2 δισ. ευρώ εντός τους επόμενου έτους και συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να υποστηριχθεί η ανωτέρω κίνηση. Θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τμήμα από τα 32 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα μέχρι η χώρα να ενταχθεί στο γκρουπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα.

Με βάση τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ το 2020 θα αντληθούν από τις αγορές περί τα 7-9 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πως διαμορφώνονται οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία με δεδομένο μάλιστα ότι το επόμενο έτος έχει χαρακτηρισθεί ως υφεσιακό. 

Από αυτά, όπως προαναφέρθηκε τα 2 δισ. ευρώ θα οδεύσουν στην αποπληρωμή τμήματος του δανείου του IMF (το υπόλοιπο ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ), ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αντικατάσταση εντόκων γραμματίων με ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ  (από τα 12 περίπου δισ. στα τέλη του 2019 στα 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020) προκειμένου να μειωθεί η έκθεση στα έντοκα καθώς θεωρείται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αναταραχή στις αγορές οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι είναι ευάλωτοι στις ρευστοποιήσεις από ξένους επενδυτές. 

Επίσης, στον προγραμματισμό είναι και η ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων χαμηλής ρευστότητας (αυτά που δεν συμμετείχαν στο PSI) με νέα, μία προσπάθεια που δεν στέφθηκε με επιτυχία το 2019 καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν εμφανίσθηκαν πρόθυμοι για μια τέτοια συμφωνία. 

Πάντως, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην βγει στις αγορές το 2020 καθώς είναι πλήρως καλυμμένες οι υποχρεώσεις της. Με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο περιορίζεται στα 2 δισ. ευρώ μετά και την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ χθες.  Το ποσό που απομένει (2 δισ. ευρώ) καλύπτεται αφενός από το πρωτογενές πλεόνασμα, αφετέρου από την επιστροφή  των SMPs/ANFAs ύψους 1,3 δισ. ευρώ  που θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση χρέους. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «με την ολοκλήρωσή της υλοποιείται μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με τον χειρισμό αυτόν ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του  δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».