Η κίνηση της Pfizer ανοίγει την όρεξη για εξαγορές στην βιοτεχνολογία

Η κίνηση της Pfizer ανοίγει την όρεξη για εξαγορές στην βιοτεχνολογία

Οι χτυπημένες αποτιμήσεις εταιρειών του κλάδου της βιοτεχνολογίας τις καθιστούν δελεαστικούς στόχους εξαγοράς για τις γιγαντιαίες φαρμακοβιομηχανίες που απολαμβάνουν υψηλή ρευστότητα. Κινήσεις όπως η εξαγορά της Global Blood Therapeutics από την Pfizer νωρίτερα αυτό τον μήνα προμηνύουν νέα ντηλ που θα βοηθήσουν τον κλάδο να γυρίσει σελίδα.

Η Pfizer, φορτωμένη με ρευστό μετά την άνοδο των εσόδων από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της νόσου COVID, συμφώνησε να πληρώσει 5,4 δισ. δολάρια σε μετρητά ή 68,5 δολάρια ανά μετοχή που ισοδυναμεί με πριμ 43% για να αποκτήσει την Global Blood Therapeutics που κατασκευάζει το φάρμακο Oxbryta για την θεραπεία της δρεπανοκυταρικής αναιμίας, θεραπεία που έλαβε την έγκριση των αρχών το 2019.

Ήταν το τέταρτο ντηλ στον κλάδο της βιοτεχνολογίας από τον Μάιο, όταν η Pfizer εξαγόρασε την Biohaven για 11,6 δισ. δολάρια, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι οι μεγάλοι παίκτες της φαρμακοβιομηχανίας επιστρέφουν στην αγορά για εξαγορές πολύ φθηνότερων εταιρειών.

Ο τζίρος της Pfizer το 2021 έφτασε τα 81,3 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιος της προηγούμενης χρονιάς λόγω των πωλήσεων του εμβολίου COVID-19. Με την προσθήκη του αντιικού χαπιού Paxlovid για τη νόσο COVID, οι πωλήσεις της Ρfizer αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια φέτος.

Οι αναλυτές του κλάδου προβλέπουν ότι οι εταιρείες βιοτεχνολογίας που βρίσκονται κοντά στο λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά ή έχουν λάβει την έγκριση των αρχών για νέα φάρμακα είναι πολύ πιθανό να γίνουν στόχοι εξαγοράς από τους μεγάλους παίκτες, ιδιαίτερα από φαρμακοβιομηχανίες των οποίων οι πατέντες φαρμάκων που τους φέρνουν πακτωλό πωλήσεων τείνουν να λήξουν.

Οι μετοχές του κλάδου της βιοτεχνολογίας χτυπήθηκαν αρκετά φέτος καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη τους μετά τη σημαντική άνοδο των αποτιμήσεων τους το 2021. Ο δείκτης βιοτεχνολογίας Nasdaq έχανε 28% μέχρι την εξαγορά της Biohaven από την Pfizer τον Μάιο. Έκτοτε έχει ανακάμψει 18%.

Η κίνηση της Pfizer έκανε τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών να καταλάβουν ότι αν δεν είσαι στην αγορά για εξαγορές εταιρειών όταν είναι φτηνές θα το κάνει ο ανταγωνισμός σου.